Реклама / Ads
0| 5762 |12.12.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Св. Спиридон закриля занаятчиите-обущари, тухлари, грънчари, бакърджии

.
Св. Спиридон
Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Имен ден е на Спиридон, Спирдон, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дарко и др.
 
Светецът е роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.


В едно от преданията Спиридон тръгнал с магарето си на събор. Лоши хора обаче откраднали животното и му отрязали главата. На сутринта стопанинът му не се бавил дълго, залепил на мястото на отрязаната глава една конска и стигнал до събора. Като го видели хората, рекли си "Не е обикновен човек", а когато пред всички стиснал сърдит една керемида и от нея потекла вода, убедили се, че е така, и го провъзгласили за светец.

Свети Спиридон е безценен помощник при проблеми в областта на бизнеса и финансите, помага да си намерите работа, да спечелите пари, за решаване на правни проблеми, както и за всичко, свързано с парични въпроси, недвижими имоти и много други неща.

Молитва

О, преблажени Св. Спиридоне!

Измоли благосклонността на Човеколюбивия Бог, да не ни съди според нашите беззакония, но да твори заедно с нас по своята милост. Изпроси за нас, раби Божии(имената), от Христа и Бога, нашето мирно безметежно житие и здраве – душевно и телесно. Избави ни от всякакви беди, душевни и телесни, от всички мъки и дяволски изкушения.

Поменувай ни пред Престола на Вседържителя и измоли от Господа да даде опрощение за многото наши грехове, да ни дари безбедно и мирно житие, кончината на живота да е мирна и достойна и да ни дари с вечно блаженство бъдещето, непрестанно да разнасяме славата и да благодарим на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и завинаги, и во веки веков. Амин.

Четете молитвата всеки ден, докато се реши вашия въпрос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19846 |28.06.2023 Четири дни мюсюлманите празнуват Курбан Байрам . 0| 4659 |23.03.2023 Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан . 0| 4740 |10.03.2023 Отбелязваме Св. Галина . 0| 4974 |19.02.2023 Православната църква отбелязва паметта на Св. ап. Архип. Преп. Доситей. Преп. Конон, игумен на Пентукла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads