Реклама / Ads
12| 3000 |16.06.2024 НОВИНИ

Гласът на 80 държави от Швейцария: Териториалната цялост на Украйна - основа за мирно споразумение

.
80 държави единодушни
Представителите на 80 държави и 4 организации призоваха заедно в неделя "териториалната цялост" на Украйна да бъде основа за всяко мирно споразумение за прекратяване на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес. С това послание, включено в съвместно комюнике, завърши двудневната среща за мир в Швейцария, белязана от отсъствието на Русия, която не беше поканена.
 

Не всички пратеници обаче подкрепиха това условие за стартиране на мирни преговори - Индия, Китай, Саудитска Арабия, Южна Африка и Обединените арабски емирства са сред страните, които не подписаха окончателния документ. Любопитно е, че Турция, която в началото на войната се стремеше да посредничи при разговорите между Москва и Киев, също защити териториалната цялост на Украйна. Същото направиха и други държави с лидери, които в миналото са подкрепяли спирането на войната при благоприятни обстоятелства за Кремъл - Унгария, Сърбия и Словакия.

 

Във финалния вариант на документа се казва, че Уставът на ООН и "зачитането на териториалната цялост и суверенитет... могат и ще служат като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна".

 

Виола Амерд, президентката на Швейцария, която беше домакин на събитието, каза на последната пресконференция, че фактът, че "голямото мнозинство" от участниците са се съгласили с окончателния документ, "показва какво може да постигне дипломацията".

Украинският държавен глава Володимир Зеленски приветства "първите стъпки към мир" на срещата и каза, че съвместното комюнике остава "отворено за присъединяване от всеки, който зачита Хартата на ООН".

 

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че конференцията "правилно" е озаглавена "Пътят към мира", тъй като мирът няма да бъде постигнат с една стъпка.

 

"Това не бяха мирни преговори, защото Путин не е сериозен в намеренията си да прекрати войната. Той настоява за капитулация. Той настоява да получи украинска територия – дори територия, която днес не е окупирана от него. Той настоява за разоръжаване на Украйна, оставяйки я уязвима за бъдеща агресия. Никоя държава никога не би приела такива възмутителни условия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7175 |16.06.2024 "Баба Яга": Селскоктопанският фронтови дрон на украинците . 14| 45826 |16.06.2024 По путински: Когато руски бойни самолети нахлуват над други страни е разходка, но обратното е Третата световна . 7| 2465 |16.06.2024 Росен Плевнелиев: България е класическа жертва на популизма, 10 години след Гърция сме . 21| 2681 |16.06.2024 Етиен Леви, "Величие": Няма да ни взимат сериозно, но и малките камъчета обръщат колата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads