Реклама / Ads
1| 22832 |14.01.2017 ХРАНА И ВИНО

Емблематичните соц лакомства

.
Бонбони Лакта
Няма човек, белязан дори и бегло от червената диктатура, който да не плаче от умиление, когато си спомни едно нещо, което правеше живота през лятото наистина смислен, кебапчетата една идея по-топли, а бирата малко по-студена.
 
Соц.сладоледът

Той докарваше до екстаз стотици хиляди малки и големи другари, другарки и другарчета, които го консумираха с килограми и без да се свенят.

Срещу няколко жълти стотинки вие получавахте поне 100 грама ледено удоволствие – във фунийка, върху която се мажеше с лопатка, или така обичаният „Ескимо“ на клечка: първо в бяла опакова, а после с изрисуван върху нея ескимос – игра с името му.

При повече късмет можеше да се намери и шоколадова заливка, която се втвърдява веднага.


Бонбони „Лакта“

Малко са удоволствията в живота, които могат да се сравнят с емоцията, която един истински соцчовек изпитва, щом лапне и започне да дъвче карамелов бонбон „Лакта“.

Вкусът не се забравя никога, а кефът, с който изтъргваш залепналата кафява субстанция от зъбите си, е несравним.

Шоколад „Кума Лиса“

Абсолютна и недостижима класика.

Толкова недостижима, че един световен гига-консорциум за производство на шоколад, който има филиал и у нас, реши да я възроди, след като не намери достоен заместител.

Шоколадът „Кума Лиса“ заема централно място в сърцата на цялото социалистическо и постсоциалистическо българско общество, а изобразената на опаковката лисица е популярна почти колкото Лили Иванова (която отрича, но сто процента тайничко си хапва).

Дъвки „Идеал“

Бас държим, че всеки от вас като малък е имал своята уникална колекция картинки от дъвките Идеал, Турбо и Love is.



Обзалагаме се още, че години след като изчезнаха от родния пазар, сърце не ви е дало да я изхвърлите. Старите дъвки нямаха равни.

Всички ги обичахме, дори и когато се превръщаха на камък в устите ни и ни вадиха пломбите.

100% соц.пасти и торти

Случи ли се да посетите някое китно селце, закътано дълбоко в пазвата на родината, при повечко късмет, може като нищо да се натъкнете на тях и в наши дни.

Социалистическите пасти. Гордостта на (на)родните сладкарници.

Колкото по-сладки, толкова по добре. Маслото от крема задължително оставаше по езика и зъбите, а нивата на сладост на гарнировъчните зайчета и розички като нищо можеха да ви докарат инфаркт, инсулт или в най-добрия случай вкусов шок.

Тежки, тежки, но ги имаше в изобилие и без пари. Вървяха отлично в комбинация с боза или лимонада

Желирани бонбони „Лимони“ (резaни)

Не може да не ги помните и не може да не сте ги яли. Наредени в два реда в продълговата кутия: един ред лимони и един ред портокали.




Това захарно соц. чудо си остава най-доброто постижение на желираната индустрия. Поръсени със захар и обилно подправени с лимонтузу, те могат да ви докарат до амок.

Джелибон пасти да яде, както имаше един израз…

Socbg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5377 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7445 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5462 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба? . 0| 8293 |06.12.2023 Коледно настроение в шест специални кутии на Ведра кафе! Разказва Галина Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads