Реклама / Ads
0| 5360 |06.12.2017 ХРАНА И ВИНО

Месото в дюнерите у нас не нарушава европейското законодателство

.
Парламентът може да наложи вето на законодателното предложение на Европейската комисия за разрешаване на използването на фосфатни добавки в замразеното месо (вкл. и за дюнери) поради опасения, свързани със здравето.
 

Сериозни опасения за въздействието върху здравето на фосфатите, използвани като хранителни добавки, бяха изразени от членовете на комисията на ЕП по обществено здраве и безопасност на храните. Те се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (вкл. и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо, съобщи ЕП.

 

До момента не е установено в България да се използва месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за безопасност на хранитe, допълва БТА.

 

Заместник-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке заяви: "Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят заради предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери. Някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери.

 

Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от Европейската комисия, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки. Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери".

 

Ако ЕП подкрепи в пленарна зала възражението на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните с абсолютно мнозинство (376 гласа), предложението ще бъде блокирано и Европейската комисия ще трябва да преработи законодателното предложение.

 

Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, поради големия брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7236 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 6986 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7936 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6689 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads