Реклама / Ads
0| 8938 |27.12.2017 ХРАНА И ВИНО

Клане на прасе по Бояновски

.
Източник: Калчо Атанасов
Клането на прасе през зимните месеци е традиция, която се спазва от векове. В различните райони на страната има различни начини за извършване на този своеобразен ритуал, което го прави уникален за всеки район. Ето как, през последните години се прави това в Бояново.
 
Подготовката започва от предния ден, като стопанинът подготвя всичко необходимо за обработване на закланото прасе : Две "магарета", отгоре здрав плот или дъски, върху което се поставя коледника. После поканва приятели, роднини на бахур. Другия ден започва рано със запалване на огъня и когато дойдат касапите, водата вече е топла. Майсторът коли прасето, той ръководи цялата работа по оправянето на прасето. Не по -маловажен е мезаджията, който приготвя най-различни вкусни мезета ...печено ухо,бъбрек,касапско мезе, завит в було черен дроб. И пържолка има, печена кожичка, а след тези вкусотийки върви изпотената каничка с искрящо вино.

След като се опърли и измие кожата, се отваря стомаха и там наистина трябва да си добър майстор, като хирург, за да се справиш с всичко, което те чака вътре. Вадят се червата и се измиват старателно със сол, оцет, сода. Отделят се продуктите за бахура : бял дроб, кървава мас, малко черен дроб, изрезки от гръдния кош и врата. Всичко това се смила с машинка за кайма на едро, а преди години са го кълцали със брадвичка или сатър.

Не по-малка роля за приготвяне на вкусен бахур има стопанката. Тя подрежда в тавичка подправките, 5-6 стръка ситно нарязан праз, около 400 гр сварен ориз, червен пипер, черен пипер, сол, чубрица. Тези подправки се променят в зависимост от големината на прасето и индивидуалния вкус на семейството. След като подправките и смлените продукти се омесят, започва пълненето на бахура, което се извършва в самото прасе, а напълненото черво излиза през дупето. Щом бахура е в казана, това означава, че работата е на свършване.

 Дотогава домакинята е приготвила масата, препеченото кисело зеле, лучената яхния, пържена осмянка с чесън и разбира се шишето с ракията и каничка вино. Добре свършената работа заслужава да се полее!

Boyanovo-info
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5235 |06.11.2024 Даша Узун, управителката на Ведра кафе за ФрогНюз: Тайната на нашето кафе е в щипката любов, която добавяме . 0| 5689 |14.09.2024 Празникът на торта Гараш събра рекорден брой състезатели в двата конкурса . 0| 7747 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 6422 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads