Реклама / Ads
6| 5138 |01.05.2016 НОВИНИ

Калоян Паргов: Всеки човек има право на труд, свободен избор на работа и закрила срещу безработица

.
„Всеки човек има право на труд, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труд, както и на закрила срещу безработица. Това е основно човешко право, гарантирано и от всеобщата декларация за правата на човека на ООН”. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред повече от 1200 трудещи се по време на традиционното шествие в столицата по повод Деня на труда
 
Той изрази благодарност към присъединилите се към честването на левицата коалиционни партньори от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и представители на синдикатите.
Паргов заяви, че младите, образованите и талантливи хора на България са лишени от възможността да се реализират у нас и държавата ги принуждава да потърсят препитание и реализация далече от родината си. „Ние искаме те да се завърнат, да работят, живеят и отглеждат децата си тук. За да я има България!”, категоричен бе той.
Социалистът подчерта, че останалите тук, от друга страна, са лишени от справедливи условия на труд, индустрията е ликвидирана, икономиката тъпче на място, а малкият и средният бизнес са притиснати в ъгъла и изнемогват под бюрократичната преса, която ги смазва. „В армията на безработните вече се числят стотици хиляди българи. Част от тях са трайно безработни, най-вече тези, които са родени и живеят в малките градове и села. Без перспектива, лишени от възможността да се трудят и достойно да печелят прехраната за семейството си”, заяви Паргов.
Той подчерта, че тези, които с десетилетия са се трудили и са градили държавата – вместо достойни старини, получават унизително малки пенсии. „Държава, която не се отнася към възрастните хора почтително, е обречена. Това трябва да се промени! Не искам нашата страна да се прослави с това, че обрича на мизерия тези, които са я градили. Това е тежък грях!”, категоричен бе той.
Калоян Паргов подчерта, че всеки човек, който се труди, има право на справедливи доходи, които да осигурят на него и семейството му достойно човешко съществуване. „Докога България ще бъде най-бедната държава в ЕС? Докога в страната ни ще има работещи бедни?”, попита той.
„Хората на труда са гръбнакът на икономиката, а без икономика – няма държава. Днешните управници се държат така, все едно хората на труда не съществуват”, заяви той. По думите му единствената движеща сила са еврофондовете, но и те ще са до време. „Време е за промяна! Време е хората, които създават благата, да получават справедлив дял от тяхното разпределение! Време е за солидарност и справедливост! Време е неравенствата в държавата да бъдат премахнати”, категоричен бе председателят на БСП-София.
„Ние сме длъжни да бъдем отговорни за утрешния ден на България – суверенна, солидарна, справедлива!”, заключи Калоян Паргов
„Това ли е Европа, която искахме и преди 9 години посрещнахме с толкова ентусиазъм, която трябваше да носи мир, просперитет и развитие на всички европейски граждани? Въпросът не е „за” или „против” Европа, а „за” онази Европа, за която всички се борихме. Затова днес, всички ние с вас – казваме „Незабавно спрете преговорите за търговското споразумение със САЩ и Канада”. Това заяви пред събралото се множество ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Илияна Йотова .
Тя подчерта, че преговорите се извършват зад гърба на всички граждани, а записаното в тях е плашещо. Евродепутатът обясни, че това споразумение, чийто следващ кръг е след месец, означава загуба на: работни места за европейците, работна заплата, трудови права, суверенитет, безопасни храни и на нашите стандарти. „Ще допуснем ли всичко това?”, попита тя и подчерта, че битката тепърва продължава и социалистите се противопоставят на всичко това.
Йотова бе категорична, че правителството не защитава интересите на България, а само слуша началниците от Европа какво ще му кажат, затова България е извън Шенген, на външната граница на ЕС и незащитена, и едва ли ще може да опази границите си и да се справи с бежанската криза. „На този фон имаме министър-председател, който с лека ръка подписа санкциите срещу Русия, като така наруши изконната българска традиция и донесе на България големи загуби, и един президент, който се надпреварва да громи нашите традиционни връзки с Русия навсякъде, където може”, подчерта тя.
Йотова коментира, че ситуацията в България е по-трудна от всякога и може да бъде описана само с една дума - безбъдна. По думите й единственият интерес на настоящите управляващи е как да оцелеят във властта днес и да си я осигурят отново утре. Според нея сега, повече от всякога, липсва сигурност за младите, за да останат в България и да създават семейства, както и за трудещите се. Тя посочи, че по последни данни 85% от завършващите висши учебни заведения в страната ни, я напускат. Йотова определи това като катастрофа и подчерта, че според съществуващи данни – ако не се направи нещо, до 2060 г. демографският срив ще бъде равен на 5 млн. български граждани. Тя подчерта, че България е на първо място в Европа по работещи бедни. Тя допълни, че няма сигурност за пенсионерите, както и за тези, на които предстои да се пенсионират и не се знае дали ще успеят, благодарение на реформите на министър Калфин. „Събудете се! Само заедно и обединени - нашият глас ще бъде чут, защото той е гласът на надеждата и на човешкото добруване”, призова Илияна Йотова.
Празничното митинг-шествие по случай Деня на труда и международната работническа солидарност започна на кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" в София, след което присъстващите се отправиха към Борисова градина. Там те отбелязаха традиционният празник на вестник "Дума" и левия печат. Приветствия отправиха председателят на БСП-София Калоян Паргов, главният редактор на в. „Дума” Таня Джаджева, издателят на в. „Земя” Светлана Шаренкова, председателят на ПП "Нова Зора" и главен редактор на едноименния вестник Минчо Минчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4092 |27.04.2016 ”Великден за всеки” събра над 550 хил. лв. . 0| 4404 |19.04.2016 "Правосъдие за всеки" сезира ЕК . 0| 4466 |19.04.2016 Стойчев: Всеки 7-ми българин иска час по-скоро да се изнесе . 0| 4707 |19.04.2016 Всеки момент може да падне нова тухла в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads