Реклама / Ads
17| 32932 |08.11.2016 ПОЛИТИКА

Само във Фрогнюз: Манипулация при броенето на референдума

.
Слави Трифонов и Иво Сиромахов
Над 15 000 бюлетини са пуснати без плик и на практика не се отчитат от ЦИК. Ако те бъдат отчетени, то въпросите от допитването се превръщат в закон.
 

За скандална манипулация при отчитането на резултатите от референдума, проведен с президентските избори, съобщиха за Фрог нюз източници от ЦИК. Към момента, при обработени почти на 100% протоколи от комисията, за да се превърне националното допитване в задължително за парламента не достигат около 13 000 гласа.

 

Законът не изисква само действителни гласове




Според отлично запознати наши източници обаче за преброяване са постъпили над 15 000 бюлетини, които са пуснати без плик в урните за референдума и затова са отчетени като недействителни. Припомняме, че освен бюлетината за допитването, членовете на СИК раздаваха и пощенски пликове, в които да бъде прибрана тя. По закон обаче тези бюлетини трябва да бъдат отчетени в общия брой гласували, който трябва да е равен на гласувалите на последните парламентарни избори, за да бъде референдумът със задължителен характер.

 

Това показва справка в чл. Чл. 23. (1) от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според него: „Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели”. В закона никъде не е записано, че става въпрос единствено за действителни гласове, а за всички, които са участвали във вота.

 

Според ЦИК в референдума участие са взели 3 487 428 души. За да бъде той обявен за действителен са необходими 3 500 585, тъй като точно толкова са гласували на последните парламентарни избори през 2014 г. Ако от този брой бъдат извадени обаче недействителните бюлетини от вота преди две години, то реалната бройка трябва да бъде 3 283 192, тъй като 218 125 са били недействителните гласове тогава.

 

Малкото секции в чужбина порязаха допитването




Ревизията на Изборния кодекс и по-малкият брой секции, открити зад граница, порязва резултатите от референдума и практически спомага той да не бъде валиден. Това показва справка на Фрогнюз с последните парламентарни избори. Тогава участие във вота в чужбина са взели 141 995 души. Според данни на Министерството на външните работи в президентските избори сега са участвали 106 312 души, като основното обяснение е ограничението на броя секции, разкрити зад граница. Репортажи на телевизиите пък показаха огромни опашки пред секциите в чужбина, като хиляди наши сънародници в не са успели да участват както в избирането на президент, така и в референдума.

 

Цветозар Томов пред Фрогнюз: Повторно преброяване няма да промени резултата




Пред Фрогнюз говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов обяви, че обявеният до момента резултат от референдума все още не е официален, тъй като има още протоколи, които да се обработят.

„Вероятността да се измести резултатът и референдумът да придобие задължителен характер е малка”, коментира Томов. По думите му тези гласове, които е обявила ЦИК до момента, са на всички участвали в референдума.

„Нужда от повторно преброяване едва ли има, тъй като на практика такова се провежда и в момента от ЦИК”, допълни Томов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4634 |08.11.2016 Около 13 хил. гласа не достигат за референдума . 0| 4778 |07.11.2016 След референдума: Масово проверяваме в Google какво е мажоритарна система система . 3| 5848 |01.11.2016 Д-р Борислав Цеков: Цинично е отношението на партиите към референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads