Реклама / Ads
3| 5848 |01.11.2016 НОВИНИ

Д-р Борислав Цеков: Цинично е отношението на партиите към референдума

.
Д-р Борислав Цеков нарече ”цинично и антидемократично” отношението на партиите към референдума. Това се отнася до тези партии и кандидати, които зоват за бойкот на референдума и обиждат гражданите и гражданските организации, които подкрепят промяната, която може да донесе това допитване. Прави ли ви впечатление, че Цачева и Радев и думичка не са продумали за референдума, каза още той.
 

А това са ключови въпроси за развитието на партийно-политическата система и държавността. Какви президенти се канят да бъдат, ако мълчат по тях или бойкотират референдума? Ако ще е така, бих призовал гражданите да бойкотират кандидатите, които бойкотират референдума, каза още Цеков пред "Фокус".


Той коментира и отказа на някой от кандидатите Кандидатите на ГЕРБ и БСП на практика бойкотират предизборните дебати. Отказът да участват в истински, а не нагласени тв формати с останалите ключови кандидати е обиден за гражданите, смята той.


Според някакви дребни партийни сметки може и да имат основание, но ако уважават българските граждани подобно поведение е недопустимо. Хората имат право да бъдат информирани за качествата и възгледите на кандидатите, за да направят своя информиран избор, а не да бъдат третирани като стадо. Още повече, че сериозният критерий за това с кого и как да се дебатира е квалификацията на кандидатите и техният потенциал да повлияят на разпределението на гласовете за втория тур. С кои точно качества – управленски, политически, държавнически – Цачева и Радев са определени за „първа класа“, а примерно Калфин и Орешарски за „втора класа“. Това е несериозно и няма нищо общо с реалностите. Подобни партийни тарикатлъци може да водят до временни ползи за партийните котерии, но винаги са вредни за България. Навремето, през 1991 г., БСП и сините талибани от СДС на Филип Димитров се договориха, за да изолират разумните тенденции, които тогава бяха олицетворени от СДС-център на Дертлиев и СДС-либерали на Желю Желев и Петко Симеонов. Тогавашният председател на БСП Александър Лилов даже отиде на крак на „Раковски“ 134, за да легитимира Филип Димитров. Това обслужи временно техните партийни сметки, но големият губещ беше България, защото това даде сили на сините талибани и отвори пътя на бъдещото правителство на Филип Димитров, което унищожи селското стопанство. Имам усещането, че гледаме подобен сценарий между ГЕРБ и БСП днес, а някъде в далечината прозират сметки за „голяма коалиция в името на националните интереси“. Дано не съм прав в тези опасения, но особено поведението ГЕРБ и на върхушката на БСП в тази кампания ми е доста подозрително. Пък и София е малък град и всички се познаваме, както се казва, заяви Цеков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7479 |23.08.2016 Русия изригна заради параолимпийците, решението било цинично и нечовешко . 5| 5336 |30.05.2016 Софийски градски съд скочи на Борислав Сарафов . 2| 5248 |11.05.2016 Горанов връща Борислав Борисов като шеф в митниците . 0| 4541 |11.05.2016 Борислав Борисов стана зам.-директор на Митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads