Реклама / Ads
5| 8961 |20.12.2016 НОВИНИ

МВР без самолетни билети, спешно поръчва от любимка на властта

.
Ведомството на Бъчварова спешно ще даде 500 000 лв. за билети
Самолетните билети и настаняванията в чужбина за служители на Министерството на вътрешните работи се оказаха сериозен проблем за ведомството, установи проверка на Фрог.
 

В навечерието на Коледа и с отиващо си правителство в оставка, ръководството на силовото министерстро реши да възложи без конкурс обществена поръчка за самолетни билети и хотелски настанявания на стройност близо половин милион лева. Защо без търг по обществената поръчка?

 

Оказва се, че МВР вече има сключен договор за тези услуги. Срещу крупната сума от 3.6 млн. лв. без ДДС на 3 март 2015 г. МВР си осигурява самолетни билети за най-различни дестинации за три години напред. Апетитната поръчка печели фирмата „Атлас Травелс” ЕООД.

 

Любовта между МВР и „Атлас Травелс” обаче не продължава дълго. Частната компания се замесва в сериозен скандал с българския превозвач „България Ер”.

 

Установява се, че туристическата агенция печели примамливи поръчки за превоз на чиновници без конкурс. Това се случва, след като на 9 март „Атлас Травелс” се присъединява към списъка на специализираните предприятия и кооперации на и за хора с увреждания.

 

Както Фрог вече е писал, по този начин редица компании се опитват да си осигурят преимущество при явяването на конкурси за обществени поръчки, тъй като по закон те имат предимство пред останалите компании. Част от поръчките пък се спускат специално за такива фирми.

 

Това обаче не се харесва на „България ер”, която също участва в конкурсите за билети и настаняване на държавните чиновници. Затова и през 2015 г. превозвачът решава да бойкотира „Атлас Травелс”, като му отказва правото да закупува билети на компанията.

 

Ограниченията явно са подействали, след като се оказва, че „Атлас Травелс” не може да изпълнява договора си с МВР. Поне това е записано в мотивите на новата „спешна” обществена поръчка на ведомството, проведена без търг.

 

Ето накратко мотивите на МВР:

 

“Горепосоченият договор е прекратен с писмено предизвестие № 812100-24656/19.10.2016 г. от изправната страна, а именно Възложителят-МВР до неизправната страна-"Атлас Травелс" ЕООД, на основание чл. 31, ал. 2, т. 2.2 от същия поради виновно неизпълнение на задължения на последния.

С оглед всичко гореизложено и до сключване на договор въз основа на открита процедура по ЗОП или на рамково споразумение на Централния орган за покупки към Министерство на финансите се налага МВР да обезпечи неотложно”.]

 

Интересно е обаче кой се възползва от тази неотложност, която настоящето ръководство на МВР осъществява дни преди да сдаде властта.

 

Покани за участие без предварително обявления получават три компании: „България Ер”АД, „Елит травел интернешънъл” ООД и „Аеротур ММ” ООД.

 

Най-интересна от тези компании е „Елит травел интернешънъл” ООД, която от 2007 г. до днес е спечелила, забележете, над 19 млн. лв. от обществени поръчки от всевъзможни държавни институции и основно за превоз на чиновници. Така компанията на Красимир Бачийски спокойно е сочена за любимка на властта, а сега по всяка вероятност ще получи няколкостотин хиляди лева от нея, без конкурс.

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3971 |15.12.2016 Военен самолет закара спешно 4-месечно бебе до Виена . 1| 3972 |25.11.2016 Борисов свиква спешно заседание заради Харманли . 1| 15965 |16.11.2016 Само във Фрог: Бомба в полицията, спешно променят щата в интерес на шефовете . 3| 5734 |05.10.2016 Треска тресе червените, Нинова ги свикала спешно, без да казва защо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads