Реклама / Ads
49| 9350 |24.08.2011 НОВИНИ

10 000 лева заплата, за да чупиш кости на длъжници

.
Има истински бум в последната година на професията силов събирач на дългове.
 

Има ли работа, от която без да се изисква висше образование и управленски опит, да се изкарват поне 10 000 лева на месец ?, пита 24 часа. Да имаш "служебен" чисто нов луксозен джип на лизинг и да обикаляш най-тузарските заведения в София? Да, ако си склонен от време на време да чупиш кости и всеки ден да изглеждаш страшен.

 

Антимафиоти алармират, че има истински бум в последната година на професията силов събирач на дългове. А някои експерти смятат, че това е опит за ново завръщане на мутрите от 90-те години на миналия век. "Ще ти счупя краката и главата! Знам къде живееш! Ще те убия!", това са само част от заплахите, с които тези събирачи притискат ежедневно затънали в дългове хора. За да се стигне до физическо наказание, длъжникът трябва да е закъснял повече от 15 дни и да длъжи поне 1000 лева, разкриват служители от отдел "Контратероризъм" на ГДБОП, които разследват големите банди лихвари.

С бой и насилие се събират забавени заеми средно между 2000 и 20 000 лева. При първата "среща" с биячите жертвата се отървава със синини по цялото тяло и задължително е сериозно "разкрасена" по лицето. "Нараняванията по главата стряскат повече не само потърпевшия, но и неговите близки, и те много пъти намират пари", разказват полицаи.

 

Ако наказаният продължава да не връща нищо, следва втора и трета по-брутална среща, на която трябва да му счупят ръка, крак или поне пръст. Вече има няколко засечени случая и на бой над близки на длъжника. Всеки месец поне десетина пострадали подават жалби в София и страната. Криминалисти смятат обаче, че потърпевшите са поне 3 пъти повече, защото повечето не се оплаквали. "Счупиха ми и двата крака, а после ми пуснаха два настървени питбула да ме ръфат и да се гаврят с мен. Предупредиха ме, че тези мъчения ще ми се сторят като приятен разговор, ако не намеря поне 5 бона до утре. Казаха да доведа и дъщеря си. Бях готов да продам и майка си, за да не преживея това отново."

 

Това е само част от ужасяващия разказ на един от малцината дръзнали да се оплачат. Докато кризата здраво е сграбчила в ноктите си голяма част от българите, лихварите и техните силоваци брутално настъпват и трупат огромни печалби с мъчения, дори отвличания и робство. Само в София имало три сериозни групи биячи, които работели за мастити лихвари. Тези силоваци вече били арестувани няколко пъти, но след като излизали на свобода, продължавали да вършат същата дейност. Тази "професия" набрала голяма сила и в морските градове Варна и Бургас. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5265 |13.08.2011 МВР "спестило" над 3.5 млн. лева от даренията . 14| 6630 |13.07.2011 Л. Шулева: Делото срещу мен е "еманация" на БГ правосъдие . 30| 6339 |06.07.2011 Хора в митниците си деляли по 8 000 лева на ТИР . 13| 5409 |05.07.2011 Съдят Шулева за издаване на държавна тайна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads