Реклама / Ads
18| 16551 |19.06.2012 НОВИНИ

120 млн поискал Георги Гергов за ЦУМ от шейхове, те се шашнали

.
ЦУМ
120 млн евро поискал бизнесменът Георги Гергов за ЦУМ от арабски шейхове. Това станало по време на посещението на премиера на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал-Тани, който бил придружаван от инвеститори и бизнесмени. Дори те, които били участвали в големи проекти по цял свят, онемели от огромната цифра.
 
Част от гостите наистина проявили интерес към сградата в центъра на София и се поинтересували от нея, но поисканата сума направо ги смутила, научи Фрог нюз от дипломатически източници. Смаяните катарци възпитано отклонили предложението.

Георги Гергов, милионерът социалист от Пловдив


Пловдивският милионер Гергов, който е и шеф на пловдивските социалисти, купи ЦУМ на 19 октомври 2004 г. за 20 млн. евро от британската фирма „Риджънт пасифик груп”. В момента магазинът е собственост на синовете му Тодор и Цветомир.

На 25 юли 2007 г. в интервю за в. „24 часа” Гергов заявява: „Готов съм да отстъпя ЦУМ безвъзмездно на държавата, а в замяна инвестиционната ни програма да се счита за изпълнена. Без държавата да се бърка за това, всички ще са доволни”.

 

Неотдавна отново се заговори държавата да си върне ЦУМ и да премести там Националния исторически музей. Според запознати Гергов се надява на тази сделка, която би била спасителна за него, тъй като от доста време ЦУМ (първият социалистически МОЛ) не реализира печалба. Една от причините е ремонтните работи около сградата, но от друга страна конкуренцията на новите МОЛ-ове в София е направо убийствена за емблемата на соцтърговията отпреди няколко десетилетия.

Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г.  ЦУМ е част от монументалния архитектурен център на София, т. нар. Ларго.

Целият български народ е строил ЦУМ и той е бил собственост на държавата!

За българите над 40 години ЦУМ винаги е представлявал символ на просперитет и е бил гордост за страната. Като най-модерната сграда на своето време, ЦУМ е бил задължително място за посещение при всяко идване в София на хората от провинцията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 8881 |06.06.2012 РЗС: Защо Георги Гергов още е на свобода! . 85| 11867 |02.06.2012 Тръгва новата партия на Димитър Стоянов и Капка Георгиева . 82| 8709 |27.05.2012 Жорж Ганчев: Ще спасявам Отечеството като Георги Раковски! . 63| 13987 |26.05.2012 Проф. Н. Георгиев: Бъркотията около българската писменост е голяма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads