Реклама / Ads
8| 3409 |01.03.2021 НОВИНИ

13 години по-късно: Мегаделото САПАРД приключи без осъдени, по давност

.
Източник: БГНЕС
13 години не стигнаха, за да се разплете източването на над 14 млн. лева. Шумно започналото дело за източване на милиони по програмата САПАРД тихо приключило своя живот заради изтичане на абсолютна давност, съобщава правният сайт „Лекс Нюз“.
 

Апелативният специализиран наказателен съд прекрати производството по отношение на бизнесмена Марио Николов за ръководство на организирана престъпна група.

 

Разследването е едно от първите, свързани със съмнения за злоупотреби с европейски средства.

 

През последните 13 години прокуратурата твърдеше в съда, че Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова чрез документни престъпления са е източили 14.5 млн. лева от САПАРД, като това ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това получавали субсидии за тях.

 

Преди 10 години Софийският градски съд чете тежки осъдителни присъди, но оправда Петров и Хаджииванова. По отношение на двамата прокуратурата така и не подаде протест.

 

От 2014 г. процесът продължи в специализираните съдилища и през това време изтече давността за участието в групата на още двама подсъдими – Иван Иванов и Лазарина Георгиева. Делото срещу тях беше прекратено, а останалите в крайна сметка бяха оправдани на две инстанции.

 

Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС) с протест срещу оправдателните присъди за ръководство и участие в престъпната група на Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова и Валентин Ангелов. Върховните съдии приеха обаче, че в протеста на прокуратурата няма никакви съображения за поисканата отмяна на оправдателните присъди на Николова, и Ангелов и делото срещу тях също приключи.

 

За Марио Николов и Ана Шаркова обаче ВКС каза, че в оправдателната присъда апелативният спецсъд е допуснал съществени процесуални нарушения в анализа по оценката на доказателствата, които са опорочили начина на формиране на вътрешното му убеждение за престъплението.

 

Миналата година върховните съдии приеха, че престъпна група, начело с Марио Николов може и да има, макар и сред подсъдимите да е останала само Ана Шаркова. Според ВКС в доказателствата по делото се съдържат данни за участие в групата от страна и на оправданите от самото начало Радмил Петров и Петя Хаджииванова, макар да беше ясно, че те няма как да бъдат съдени отново.

 

Делото за организирана престъпна група се върна отново в апелативния спецсъд, но само за да бъде прекратено заради изтекла давност на наказателното преследване.

 

Така сагата САПАРД, която започна преди 13 години по доклад на ОЛАФ и предизвика сериозни политически турбуленции, приключва без осъдени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 3532 |26.02.2021 Навални лежи в неизвестна наказателна колония 2 години . 0| 3139 |23.02.2021 Евродепутатът Иво Христов представи първия от десет години доклад за рибарския сектор в Черно море в Европейския парламент . 2| 3614 |19.02.2021 Осъдиха Ахмед Муса на над 8 години затвор и глоба . 1| 3310 |19.02.2021 Мика Зайкова: Само 2 години за прехвърляне на вторите пенсии, иначе ще настъпи хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads