Реклама / Ads
4| 11704 |30.08.2013 НОВИНИ

2-а инстанция на „Килърите” на 12.11, Кеца бяга в болница

.
Кеца пак е болен
На 12 ноември започва гледането на делото „Килърите” на втора инстанция. Това е решил Варненския апелативен съд, където ще продължи знаковият процес. Това обаче може и да не се случи, защото е под въпрос участието на един от основните обвиняеми Васил Костов – Кеца.
 

От близо два месеца Кеца е в Софийския централен затвор, където е прехвърлен, за да бъде лекуван. От затворническия лазарет пък го пренасочили за евентуална операция към Пета градска болница в столицата. Оттам обаче били върнали обвиняемия с доживотна присъда без право на замяна от Шуменския съд, защото трябвало да си осигури сам консумативи за операцията, научи Фрог нюз от източници, близки до местата за излежаване на наказания. Очаквало се близките на Кеца да "успеят" да осигурят въпросните консумативи в навечерието на 12 септември и по този начин да отложат началото на втора инстанция във Варна.

Няма такава практика. Ако пациентът трябва да бъде опериран и мнението на лекарите потвръждава това становище, той ще бъде опериран. Никакви консумативи не се искат, заявиха за Фрог нюз от хирургията на Пета градска.

 

От своя страна Кеца твърдял от дълго време, че го мъчи старата рана, която получил като гард на Бай Миле, когато той и още петима охранители бяха разстреляни в ресторант до стадион „Славия”. Поради тази причина Кеца е откаран в болницата на Централния затвор за съответни изследвания.

 

След 50 заседания и разпит на 150 свидетели на 21 декември 2012 г. Окръжният съд в Шумен наложи доживотен затвор без право на замяна на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Останалите участници в глупата „Килъри” - Янко Попов - Туцо получи 17 г., Райчо Стойнев - Хижаря - 15 г. и Петър Атмаджов - 4 г. Отделно Сумиста, Кеца и Вълев ще платят солидарно на близките на убитите по тяхна поръчка трима мъже 1,4 млн.

 

Обвиняеми и техни адвокати шумно оспориха решението на съда. Те смятат, че няма достатъчно преки доказателства за извършените престъпления. Някои дори твърдят, че процесът е политически. Част от адвокатите дори поискаха делото да се гледа на втора инстанция в Специализирания съд, а не във Варна.

 

На свой ред наблъдаващия прокурор Ася Петрова (вече зам.-главен прокурор) твърди, че на втора инстанция ще бъдат представени нови доказателства и свидетелски показания за престъпленията на „Килърите”. "Процесуално допустимо е да се събират доказателства и на втора инстанция. Работата ни по делото не е спирала нито за миг”, категорична е Петрова.

 

Тя и нейните колежки Маргарита Георгиева и Стефка Якимова са протестирали присъдите пред Варненския апелативен съд. За Янко Попов - Туцо обвинението продължава да настоява за доживотен затвор без право на замяна. Според обвинението наложеното му наказание е явно несправедливо, а в материалите по делото са събрани достатъчно доказателства за престъпленията му. Става дума за данните за участие в други деяния и най-вече, че съдът го призна за виновен и за участие в организирана престъпна група, която е създадена да извършва убийства, палежи и побоища. Протестирана е и оправдателната присъда на търновеца Петър Атмаджов за съучастие в убийството на Петър Лупов, за нанесения побой на адвоката и палежа на колата му.

Атмаджов се отърва с 4 г. затвор, тъй като бе признат за виновен единствено за незаконно притежание на пушка и за нанасяне на средна телесна повреда. 


Преди месец в публичното пространство бяха пуснати сензационни новини, че уж Георги Вълев и „Килърите” били уговаряни от разследващи да признаят за нови убийства. Проверки доказаха, че става дума за 100-процентови лъжи и спекулации. Очевидно на „Килърите” много им пари под краката и умират от страх варненския апелативен съд да не потвърди присъдите от Шумен, щом измислят подобни небивалици, коментираха тогава водещи юристи. Според тях обвиняемите са разбрали, че новата власт няма да ги пусне да си ходят вкъщи, както очакваха, а Брюксел наблюдава процеса срещу тях приоритетно. Това ги хвърля в тежък смут, че ще изживеят живота си в пандиза. Двама от тях вече били поискали да съобщят нови данни за ортаците си, ако им смекчат присъдите. Засега имената им се пазят в тайна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6968 |05.07.2013 Кеца от „Килърите” уж болен, Вълев остава без GSM в пандиза . 4| 6950 |27.06.2013 Готови близо 800 стр мотиви на съда по „Килърите” . 17| 7432 |08.01.2013 „Килърите” атакуват присъдите с всички средства . 30| 8419 |08.11.2012 Пет доживотни присъди за „Килърите” поиска прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads