Реклама / Ads
21| 4795 |05.05.2008 НОВИНИ

200 000 от „Младост": Спрете престъпното строителство!

.
Бунтове и подписка срещу нагло застрояване на всяка зелена педя в столичния кв. „Младост" обедини през почивните дни хиляди жители на района. Протестите са срещу малоумен документ, наречен Проект за план за регулация и застрояване.
 
Той е публикуван в Държавен вестник в навечерието на празниците за обществено обсъждане, като срокът за внасяне на възражение изтича на 7 май.

Жителите на квартала са потресени от плановете за строежи на блокове върху зелени площи. Детски площадки и квартални места за отдих с беседки и дървета, засаждане преди около 30 години, са планирани за ликвидация.

„Тези места са се превърнали в малки оазиси за разходки на младите майки и игри на нашите деца. Според нас това, че вместо Общината да се заеме с поддържането на тези терени, тя предлага тяхното унищожаване е недопустимо и възмутително", се казва в писмото, адресирано до Главния архитект на Столична община алх. Петър Диков.

Освен това е предвидено застрояването на междублоковите пространства, където в момента има зелени площи, градинки и паркинги. Такъв е случаят със залесени терени до блоковете 208, 208А, 215 и 216. Там е предвидено застрояването на 5 нови блока и супермаркети. Улици обаче не са предвидени. Съществуващи улици обаче се затварят своеволно заради нови и нови строежи.

mladost.jpgОсобено зловещ е планът да се построят 26 нови блока върху градинката до 128 училище. Смъртоносният проект предвижда тотално бетониране на целия район, който бе оцелял единствен до момента.

В писмото се акцентира върху проблемите на ифраструктурата в София и в частност на район „Младост":
„И в момента район „Младост" едва поема жителите, които го населяват. Капацитетът на уличната структура на района отдавна е надминат.
Движението е силно затруднено, живущите все по-трудно намират място да паркират колите си, и паркирани коли по тревни площи и тротоари вече са обичайна гледка.
С намеренията за допълнително застрояване на кварталите този проблем вместо да се решава, все повече ще се задълбочава", категорични са жителите на квартала.

От „Младост" 2,3 и 4 до бул. „Цариградско шосе" в момента се стига за около час поради тоталните задръствания. Разстоянието е 2-3 км. В отсечка от 600 м има 6 светофара, което превръща движението в ад.

Над 200 000 жители на „Младост" са в недоумение как така кметът Петко Дюлгеров е насрочил дискусията по проблема едва за 29 май - близо месец след изтичане срока за подаване жалба срещу плановете за застрояване. „Това е наглост, граничеща с престъпление срещу правата на човека", бяха категорични хора от квартала, които звънят в редакцията да търсят подкрепа от медиите. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5737 |05.05.2008 Вдигат заплатите на медиците от „Пирогов” . 0| 4701 |05.05.2008 Забрана за движение в София от 14.00 до 22.00 часа . 3| 6889 |05.05.2008 В Петрич е открита къща- музей на Ванга . 10| 4964 |05.05.2008 М. Миков: МВР да си върне доверието на хората, за да се бори с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads