Реклама / Ads
12| 5082 |04.02.2009 НОВИНИ

4. 02. 2009 г. - свещи, аларми и будилници на "Попа"

.
"Ние бяхме изчерпали всички ресурси", признава президентът Г. Първанов 7 години след 4. 01. 1997 г. 12 години по-късно изнасят „Помен за демокрацията и официално пробуждане на гражданското общество“.
 

„Помен за демокрацията и официално пробуждане на гражданското общество“ ще има днес в София от 17 часа пред пред паметника на Патриарх Евтимий, по-известен като „Попа“. Събирането ще е със свещи и съпроводено от звън на будилници и аларми на телефоните, които организаторите напомнят да не се забравят.

Така ще бъде отбелязана 12-годишнината от връщането на мандата от страна на БСП през 1997 г. след масовите студентски и граждански протести, които принудиха правителството на Жан Виденов да подаде оставка. В „помена на демокрацията“ ще се включат студентите, които участваха в протестите пред парламента през последните седмици.

Frognews.bg напомня, че на 4 февруари 1997 година БСП, в лицето на покойния, Николай Добрев се отказва от мандата си за съставяне на правителство. С посредничеството на президента Петър Стоянов политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

На 14-03-2004 президентът Георги Първанов участва в предаването “Гореща линия” на програма “Всяка неделя”. Водещ е Кеворк Кеворкян. Ето малка част от този разговор, която връща тъкмо към събитията от 4 февруари:

Водещ: Понеже споменахте 3 и 4 февруари. Лъжите за тези събития? Нали всички знаем, че историята не е това, което се е случило, а това, което ще напишат историците.

Георги Първанов: Аз съм прочел много версии - от хора от службите, от политици от другия спектър, от участници в заседанието на Консултативния съвет. Истината е, че това съдбоносно решение беше взето в навечерието, буквално на 3 срещу 4 февруари, в този продължителен разговор, който имахме с Кольо Добрев, лека му пръст. Имахме преди това три варианта на кабинет. Твърдя и досега, че първият вариант включваше личности - политици, управленци, каквито и сега биха били най-доброто като изпълнителна власт за България, но те бяха междувременно отказани. Накрая се оказахме с един тясно социалистически кабинет. Добрев беше направил много силна управленска програма, но влезе в кабинета с признанието, че тя не може да бъде по никакъв начин ресурсно осигурена. Нито материално, нито финансово, нито политически, нито морално, даже ако щете. Ние бяхме изчерпали всички ресурси.

Водещ: Питах ви за лъжите обаче. Или неточностите. Или онова, което си приписват разни....

Георги Първанов: Лъжите са свързани с това (аз поне съм чел), че сдаването на мандата било договорено на среща между Кольо Добрев и тогавашния лидер на опозицията. Че това е вариант, който му бил подсказан от определени кръгове.

Водещ: Не е ли вярно това?

Георги Първанов: Определено не. Помня добре една фраза на Добрев, която звучеше буквално: “Шефе, дай да решаваме, аз съм готов на всичко”. Той беше наистина готов, той имаше двете папки.

Водещ: А имало ли е такива срещи?

Георги Първанов: Такива срещи със сигурност е имало, защото и аз самият съм провел много срещи с лидери на всички тогавашни опозиционни партии, със синдикатите, с много граждански структури, експерти от икономиката.. Със сигурност службите са докладвали във всеки един момент, но не твърдя, че някой от тях е отказал Кольо Добрев.

Водещ: Да. Не някой от тези, за които се говори, е отказал Добрев да състави правителство.

Георги Първанов: Не. Отказаха ни фактите, отказа ни липсата на ресурс за управление.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5196 |04.02.2009 Две дами избистриха избори "2 в 1" . 21| 5043 |03.02.2009 България - на ръба на бръснача, разкрачена между ЕС и Русия . 16| 5130 |03.02.2009 Съдът пусна Бореца на свобода, акцията на МВР пред провал . 1| 5054 |03.02.2009 "Булгаргаз" губи 20 млн. долара и 80 млн. лв заради кризата с газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads