Реклама / Ads
0| 3783 |03.11.2019 НОВИНИ

5,16% е избирателната активност в София към 10 часа

.
Общинската избирателна комисия в София отчете първи данни за избирателната активност в столицата - 5,16%, отчетена към 10 часа. Това съобщи председателят на комисията Полина Витанова: ”Най-висока е избирателната активност в Нови Искър - 8,19% и в Панчарево - 8,35. В район Красна поляна е 6,12%”.
 

Полина Витанова отправи и призив към гласоподавателите да внимават с начина, по който поставят бюлетините, докато отбелязват вота: "Когато избирател постави бюлетината си една върху друга и отбележи своя вот, черната черта, която е върху бюлетината на гърба, се отпечатва с едно Х или V и върху долната бюлетина. Затова призовавам всички избиратели и моля, когато отбелязват своя вот, да не поставят бюлетините една върху друга, а тя да бъде самостоятелно подавана върху масата, всяка една бюлетина, и тогава да се отбележи вота".

 

Председателят на Общинската избирателна комисия в София съобщи и за множество, постъпващи сигнали за нарушения, които обаче след проверки до момента се оказват неоснователни. С изключение на 97-ма секция в 73- то училище в район "Триадица", която отвори с близо два часа закъснение.

До момента в ЦИК са постъпили общо 10 сигнала за нарушения, които основно са с организационен характер, но има и 2 за купуване на гласове, каза пред БНР говорителят на ЦИК Таня Цанева и обясни:

 

"Единият е в Плевен. Централната избирателна комисия го е препратила съответно до съответната районна прокуратура този сигнал, както имахме и сигнал за струпвания на избиратели пред секции с предимно ромско население и два сигнала получихме, въпреки нашия призив да не се публикуват социологически изследвания в изборния ден, по отношение на агенция ПИК и ЦИК вече се произнесе с решение за установяване на нарушение".

 

В Мездра, една от големите общини в област Враца, избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

 

Тя е с 4 на сто по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци, право на глас в общината имат 17 хил. и 600 души. В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения.

 

Едната е анонимна, но е изпратена както до общинската избирателна комисия, така и до Централната комисия и до прокуратурата. Тя се отнася до купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна.

Втората жалба е за агитация в изборния ден - от светещо табло до една от обществените сгради. Направена е проверка, заяви председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3832 |03.11.2019 Тролей се удари в стълб в София, шофьорът и още двама са ранени . 16| 8868 |03.11.2019 Само във Фрог: Членове на СИК в София притеснени от химикалки, които им раздали от общината . 3| 3856 |03.11.2019 Социолог: По-малка ще е избирателната активност . 0| 3883 |03.11.2019 В София се гласува за кмет на града, за 22 столични района и за 8 кметства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads