Понеделник, 21 Януари 2019, 10:44
Frognews
0| 4465 |19.03.2018

50 са критичните зони, застрашени от наводнение в Бургаска област

.
Непочистени канали и разрушени диги в област Бургас са потенциално опасни в сезона на снеготопенето и дъждовете. Местните жители и кметове чакат с месеци, а някъде и с години да бъдат предприети мерки. Най-честият отговор, който чуват кметовете и хората в малките общини, пострадали от наводненията, е, че пари няма, съобщи националното радио.
Все още са възстановени дигите в община Средец, където преди 5 години  река Средецка заля къщи и земи край Дебелт, обесни кметът Иван Жабов:

Всички язовири започна да се изпускат контролирано. Нивото на реката изключително много се повиши и там, където се оказаха по- слаби места на дигите, те  скъсаха. Оттогава не са предприети абсолютно никакви мерки от страна на държавата, защото за дигите отговарят "Напоителни системи". Всичко това рефлектира върху хората, върху земеделските производители".

В близкото село Тръстиково дигата е полуразрушена през октомври, но още не е ремонтирана, въпреки че собственикът й -  "Напоителни системи" знае за проблема, заяви кметът на селото Иванка Драгова

"Вече през месец почти не предприемат някакви действия. Няколко пъти идваха, оглеждаха терена, но не се поема никаква отговорност от тяхна страна. Под реката има една тръба, която извежда водите които се събират в самото село. Тя е недостатъчна, за да поеме толкова голямо количество вода и се прави тапа, която връща обратно водите в селото".

В Ливада държавен участък от канала стои непочистен. За този километър и 200 метра сме сигнализирали неведнъж, обясни кметът Ангел Радев

"Писахме докладна, подписка до областния управител. Още нямаме никакъв резултат. Нямат пари и не могат да го почистят!"

Близо 50 са критичните места в област Бургас, каза областният управител Вълчо Чолаков, който обясни, че постоянно води кореспонденция с държавните институции.

Започнали са процедури за избор на изпълнител, който трябва да възстанови обрушените диги на територията на областта, обясни управителят на "Напоителни системи" - Бургас Диан Петров.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Паметникът на Бузлуджа е сред най-застрашените паметници в Европа 6| 4550 |16.03.2018 . Болните от грип – шест пъти по-застрашени от инфаркт 0| 3350 |25.01.2018 . Всички общински лечебни заведения са застрашени от фалит, предупреди лекар 1| 2722 |14.12.2017 . Над 40% от българите са застрашени от бедност и социално изключване 4| 3481 |16.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах