Реклама / Ads
14| 5753 |09.07.2008 НОВИНИ

7 детски живота = 3100 лв. + 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок

.
Охранителите на дискотека "Индиго" Георги Василев и Анри Силагин са осъдени да платят глоба от по 800 лева, а бившият председател на КМС Цвятко Барчовски получи 3 месеца условно заради инцидента в заведението преди близо 7 години.
 
След дългото разкатаване на процеса "Индиго" днес най-сетне се сложи край на делото срещу тримата обвиняеми - Георги Василев, Анри Силагин и Цвятко Барчовки, експредседател на Комитета за младежта и спорта. Първите двама, охранители по време на нелепия инцидент в дискотеката, при който загинаха 7 деца на 21.12.2001 г., се отърваха с по 800 лева глоба. Висшият касационен съд също потвърди наказанието на Барчовски - 1500 лв. глоба, 3 месеца условна присъда и 3 години изпитателен срок. Цената за 7 детски живота вече е ясна.
На 21.12.2001 г., след сблъсък в дискотека "Индиго" 7 деца са задушени от свои връстници, по време на детски купон. След 3 дена бяха погребани точно преди Бъдни вечер. Родителите потърсиха отговорност от тогавашния шеф на Комитета за младежта и спорта, както и от двамата охранители в дискотеката, които не са успели да предотвартят инцидента. Оказа се, че бившата дискотека е била бивша ледена пързалка. В продължение на няколко години родителите се бориха с недъзите на Софийския градски съд, който връщаше делото с неадекватни мотиви. На 20.12.2007 г. са изпратени материалите в Софийския апелативен съд за разглеждане на делото на втора инстанция - повече от година след произнасянето на Софийски градски съд. На 30.1. 2008 г. Софийски апелативен съд отменя оправдателната присъда на първа инстанция на Анри Силаги и Георги Василев и ги признава за виновни по делото “Индиго”. Съдът ги осъжда на административно наказание глоба в размер на 800 лева за всеки един. Решението на съда може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд само в частта му за подсъдимия Цвятко Барчовски. Днес историята приключи с равносметка от 3100 лв. Почти толкова нелепо, както започна трагедията.
Сакралните числа 7 и 3 се оказаха демонични в абсурдния съдебен процес за мъртвите деца, който би трябвало да влезе в учебниците по право като едно от най-големите недоразумения в историята на юридическата наука... Единствените отговорни лица(поне морално) и хората, които имат най-съществена вина останаха Елена, Любомира, Митко, Кристина, Цветелина, Виктория и Мадлена, които никога няма да усетят повече семейната топлина на Бъдни вечер на този свят. Дано онзи съд, там, горе, да бъде "малко" по-справедлив от нашия. Българския. Да отсъди право кой носи отговорността по случая - охрана, шеф на дискотека, Барчовски, деца, родители, държава, архитекти или Бог знае кой. Най-лошото в случая е, че в България явлението стана обичайност и традиция, почти като на Бъдни вечер.
Frognews.bg
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5572 |31.03.2008 Българинът не си харесва живота и като европеец . 0| 7338 |26.03.2008 Жестока катастрофа на Калотина отне 2 човешки живота . 2| 4920 |11.02.2008 Йорданка Фандъкова дава оставка заради издънката с детските градини . 3| 6255 |08.01.2008 Скандалният филм „Баклава” разбуни духовете, детски кадри със сексуален подтекст в Интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads