Реклама / Ads
0| 4199 |31.08.2022 НОВИНИ

Адв. Грета Ганева за ЕСПЧ, проказата в прокуратурата и съдилищата, за надеждицата

.
Грета Ганева
Искам да ви кажа, че някога решенията на Върховния административен съд бяха като за учебник, същевременно написани на достъпен език, така че всеки, дори и загубилата страна да разбере логиката и открие справедливостта.
 

Какво стана, та за има- няма десетина години нещата да са се променили до толкова, че ЕСПЧ да установи "произвол", "лишаване на жалбоподателя от право на съдебна защита", "съдът е тълкувал и приложил закона по начин, довел до погазване правото на справедлив съдебен процес" и пр.- все абсолютно недопустими действия, при това на върховна съдебна инстанция, които са опорочили съдебния процес до степен такава, че все едно изобщо не е имало такъв, но всъщност е имало и за седемте изминали години от тогава последиците са изключително тежки.
Та, какво стана?


Помня Венета Марковска, вече пенсионер- зам.председател на ВАС и председател на отделение, която за първи път впечатли публично с арогантния си начин на менажиране на задкулисни интереси през съдебни решения, срам за системата, и която Плевнелиев остави да чака невръчения й указ за конституционен съдия.


После за председател на ВАС беше назначен Георги Колев, възпитаник на Симеоновската милиционерска школа, по чието управление се разказваха легенди как министри са идвали на крака във ВАС, за да получат решения в полза на властта. И получаваха. То не бяха винетки, тълкувателни решения за вреди от незаконосъобразни административни актове, обществени поръчки и пр.


За да се стигне до управлението на действащия председател Георги Чолаков, когото навремето същата гореспомената Венета Марковска, в качеството си тогава на председател на съдебния състав, бранеше в спор относно незаконосъобразно проведен конкурс за нотариуси, в резултат на който конкурс Чолаков стана нотариус с район на действия Балчик, а синът й в Каварна. Та, същият този Чолаков, сега председател на върховното ни съдилище, оглави тия дни състава по делото за фитосанитарния контрол на Капитан Андреево и делото беше решено както трябва. Впрочем, не делото, а трите дела по този казус се оказаха случайно разпределени все на него и трите са решени както трябва. Да допълвам ли, че Георги Чолаков гласува във ВСС за всички предложения на Гешев? А да споменавам ли за наскоро уредената му нормативна възможност, която той "успешно" използва, за командироване на съдии? Успешно, защото командироването е най- лесният начин за държане на къса каишка и реализиране на влияние- ако искаш решаваш делото по "правилния" начин, ако не- обратно от където си дошла /в женски род, те си знаят защо/

 

И така, ако преди десетина години си говорехме за съдебна реформа, днес тя е вече ужасно закъсняла. Проказата, освен прокуратурата, обхвана и съдилищата до степен такава, че от ЕСПЧ да бъдат констатирани всичките сочени тежки пороци на системата, допуснати не поради небрежност или некомпетентност, а в услуга.


Разбира се, фактът, че един от съдиите в състава на ВАС /съдията Соня Янкулова/ е подписала решението с особено мнение, като е изложила почти същите аргументи, като тези на ЕСПЧ, буди все пак надеждица, че има смисъл.


Та, стана дълго, обаче да знаете, приятели, че нямаме алтернатива- на изборите всички заедно да си вземем властта обратно и да сложим нещата по местата им!

 

Грета Ганева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2740 |26.08.2022 Адв. Ганева: Публичното признание от министри за санкции при евентуален арбитраж неизбежно ще доведе до такива . 0| 3324 |15.06.2022 Адв. Грета Ганева: Темата за ”Македонияяяя” в парламента - сценарий срещу премиера . 0| 15496 |15.04.2022 Адв. Грета Ганева: ИТН на Слави се цепи от коалицията, влизаме в турбуленция . 0| 12006 |18.03.2022 Адв. Грета Ганева: Съпругът на Pi Ar Sevi Boiko сам разкри обвързаности и корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads