Реклама / Ads
6| 5280 |20.09.2007 НОВИНИ

Агенцията за сигурност стартира с битка за заплати от по 1000 лева

.
Заплатите на всички служители в новата Национална агенция за сигурност да бъдат приравнени към тези на военните контраразузнавачи. Това ще е първото искане при формиране на бюджета на новата служба, научи Frognews.bg от източници в парламента.
 
Офицерите и сержантите от ВКР щели да се влеят в новата структура със средна заплата от около 900 - 1000 лв.  Спецовете от Национална служба „Сигурност" пък били с месечни възнаграждения около 650-700 лв. Тези от финансовото разузнаване получавали средно по 800 лв.

За да се избегнат скандали още през първите дни, вносителите на закона за агенцията са предвидили всички служители в новата служба да бъдат военизирани, но да са без пагони. Тепърва ще се водят преговори за размера на заплатите, за безотчетните пари за агенти, информатори, за служители на прикритие, за регистриране на фирми, командировки и пр. Не е ясно още дали служителите ще имат статут на разузнавачи, в каква категория труд ще попаднат за пенсионното осигуряване, както и в какви режими на тайна ще бъдат разделени.

Все още не са започнали и разговорите с Министерство на финансите за формиране на бюджет на новата служба. Очаква се ВКР, НСС и останалите звена, които ще съставят агенцията, да бъдат прехвърлени със сегашните си бюджети. Има съмнения обаче, че министрите Румен Петков на МВР и Веселин Близнаков на МО ще се постараят да пуснат досегашните си подчинени структури с максимално орязани финанси.

Румен Петков два пъти през последната седмица се бил срещал с президента Георги Първанов, за да лобира за идеята в МВР да се създаде ново звено за разследване. В него вътрешният министър възнамерява да създаде отдели за подслушване и проследяване, които сега му се отнемат от новата агенция. Първанов обаче не му дал големи надежди, защото не искал да влиза във война с премиера Сергей Станишев. Освен това ДПС и НДСВ не подкрепяли инициативата на Петков за новото формирование, защото и без това имало достатъчно много сигнали за подслушвания на поилитици от службите по нареждане на министъра. Истината била, че никой не искал Петков да държи толкова много информация в ръцете си, защото можел да я използва за лични и партийни цели.

Засега с най-големи шансове да оглави структурата е секретарят на правителствения Съвет по сигурността Петко Сертов.

Агенцията ще има разузнавателни, контраразузнавателни както и оперативно-издирвателни функции. НАС ще разкрива корупция по високите етажи на властта, ще лови чужди шпиони у нас, ще работи срещу опасностите за единството на нацията и заплахата за териториалната цялост на държавата.

Министерствата и ведомствата ще са длъжни да предоставят достъп до всяка секретна информация и да съдействат по време на операции. В този смисъл новият шеф на НАС ще има ръководни функции по отношение на вътрешния министър.

Председателят и заместниците му ще имат мандат от 5 години, като шефът на агенцията ще се назначава с президентски указ по предложение на правителството.

Ръководството на агенцията ще мине проверка за чисто минало и връзки с бившата Държавна сигурност.

За заместник се спряга доскорошният шеф на националното следствие Ангел Александров. Той бе принуден да подаде оставка, след като сътвори компроматния скандал около делото срещу шефа на Топлофикация - София Валентин Димитров, в който бе замесен и министър Румен Овчаров, който също подаде оставка. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4792 |19.09.2007 Станишев „заобиколи” Петков и вкара Агенцията по сигурността в парламента . 9| 5127 |14.09.2007 НДСВ пуска жена-боец в битката за столицата . 5| 5941 |30.08.2007 Д-р Иван Чомаков се отказва от битката за Пловдив . 4| 5195 |24.08.2007 Антония Първанова готова за битка с Борисов, ДПС иска Даниел Вълчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads