Реклама / Ads
2| 8417 |10.03.2020 НОВИНИ

Агресивни кучета разкъсват домашни любимци в Борисовата градина. Институциите са безпомощни

.
Агресивни кучета пазачи разкъсват на парчета домашни любимци на столичани, дръзнали да влязат в дълбините на Борисовата градина. Имотът, в който се намират животните, е частен, а собствениците на опасните кучета нехаят. Единственото решение е в ръцете на институциите - Столичен инспекторат, Прокуратура, МВР. Но действията им се свеждат единствено до чиновническо ниво.
 

Казусът с проблемните кучета не е нов, но поредната случка отново предизвика обществена реакция.

 

Този път в инцидента участва Иво Прокопиев, чието куче е било убито от агресивните кане корсо в затворената от години къпалня "Мария Луиза". Това е най-малко четвъртият подобен случай. Инцидентът е станал в неделя, когато бордър колито на Прокопиев - Руби, се промъкнало през оградата на къпалнята, защото видяла две кучета вътре.

 

“Още миналата година през лятото имаше три подобни случая, които бяха в много кратък времеви отрязък. Последният беше с един сетер, изгубил се в района на “Маймунарника”. Намериха го вътре в имота и с хиляди уговорки да не се вдига много шум около случая, охранителите все пак са позволили на собствениците да приберат мъртвото си куче”, разказа пред FrogNews Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”.

 

След това била събрана подписка от собствениците на домашни любимци, която била представена пред отговорните институции - Софийска градска прокуратура и Столична община.





“Резултатът бе, че Столичният инспекторат извърши проверки. В единия случай бе установено единствено, че има кучета, които имат собственик, регистрация и ваксини и създадоха предписания имотът да се обезопаси. В другия случая казаха, че оградата е здраво укрепена. Това не е така. От инспектората са изпълнили задълженията си проформа”, категоричен бе Гечев.

 

Според него въпрос на време е да се стигне и до по-фатален инцидент.

 

“Собствениците на кучетата са охранителите. Притеснителното е, че те не виждат причина да имат контрол над животните си. Пускат ги нощем и през почивните дни, когато има много хора в района. Оградата е такава, че вътре може да влезе малко дете. От едната страна е засипана и със сухи клони, което пък помага на животните да излязат навън, ако имат правилната мотивация за това. Явното бездействие на институциите е притеснително. Предпочитат да го карат чиновнически. Гамен, решил да се направи на “голям” пред приятелите си може да влезе вътре, ако щете. Тогава може да стане и голяма беля, която е престъпление според Наказателния кодекс. Би било редно полицията да предприеме мерки. За съжаление те често се взимат постфактум, когато белята вече е станала”, категоричен беше Гечев.

 

По думите на Столичния инспекторат обаче е било направено всичко, което е според техните правомощия.

 

“Проверка е извършена през лятото на 2019 г. Тогава е установено, че кучетата не проявяват агресия и оградата е метална и плътна. Как да влезе дете? Не може, разбирате ли? Столичният инспекторат има правомощията да извършва проверки само на обществени места. Става дума за частен имот. Пуснали са служителите ни на добра воля. Кучетата не са напускали имота. Имат регистрация и чипиране. Това, което се изисква от нас, е свършено. Направили сме своята проверка и сме констатирали това, което се изисква от нас - че кучето има всички документи, отглежда се според правилата”, категорични бяха и от Столичния инспекторат.


Явор Гечев обаче твърди, че проблемът се неглижира.

 

“Елен Герджиков бе единственият човек с адекватна реакция спрямо този имот. Това е един от частните имоти в Борисовата градина, които обаче просто пустеят. Може би собствениците им чакат благоприятен момент да започнат строеж”, смята Гечев.

Герджиков е председател на Столичния общински съвет. По време на заседанията той неколкократно е повдигал въпроса за бъдещето на старата къпалня “Мария Луиза”. Намеренията са имотът да се отчужди или изкупи от частния собственик и по този начин да стане общински. Срещу планът обаче е имало доста възражения.





“Този инцидент е поредният повод да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува такъв огромен пустеещ обект. Още повече, че тук става дума за обществен басейн и спортни съоръжения с над 80-годишна история. Това също е престъпление и то срещу всички нас - гражданите на София.

 

След като толкова много години (от 2006-та) мажоритарният собственик не намери икономическа логика да възстанови къпалнята, след като очевидно държи на желанието си да инвестира, само ако му бъде позволено допълнително застрояване (нещо, което Столична община неколкократно отхвърли като възможност), мисля, че е време Столичният общински съвет като принципал на миноритарния собственик (Софийски имоти) да възложи на своето търговско дружество да преговаря за изкупуване на мажоритарния дял на справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота. Ако подобни преговори се провалят, би следвало да се помисли за възмездно отчуждаване. Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд”, написа в личния си профил във Facebook Елен Герджиков.


Екипът ни очаква да се свърже с председателят на Столичния общински съвет.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 17922 |06.03.2020 Сестрата, след като слезе от прозореца: Бяхме подгонени като кучета . 25| 8044 |28.02.2020 Сюрприз! Тотото налива милиони в Левски, другите-кучета ги яли... . 7| 3835 |16.01.2020 Великотърновци пропищяха от агресивни кучета под ”Царевец” . 11| 5389 |15.11.2019 Владислав Горанов: „Орташката кобила – кучета я яли”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads