Реклама / Ads
0| 3246 |07.02.2023 НОВИНИ

Н.Пр. Айлин Секизкьок: Турция преживява невиждано бедствие. Имаме нужда от подкрепата на международната общност

.
Турският посланик в България Н.Пр. Айлин Секизкьок каза по БНТ, че 350 км е дължината на разломните линии след тежкото земетресение в Турция. 30 хил кв км е засегната площ. Двата труса са били с огромен магнитут от 7.4 и 7.6 по Рихтер. Общо 13.5 млн. души са засегнати. В 10 големи области, чийто индустриален капацитет е много голям, има огромни щети. 3500 граждани са мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. 15 хил. са ранените до момента. Вероятно тези цифри ще нараснат. Крайно неблагоприятно време затруднява издирвателната операция.
 

Турският посланик в България Н.Пр. Айлин Секизкьок благодари на България и хората за искрената подкрепа след бедствието. Секизкьок каза, че президентът Радев ѝ се е обадил в 6ч. сутринта. Той я е уверил, че странатя се е мобилизара. Турският посланик в България каза, че страната ни е първата държава след Азербайджан, която се задейства и помага на Турция. За страната са изпратени военни самолети, мобилизирани са доброволци от Червения кръст, също и спасителни екипи. В турското посолство е получена получена информация, че се организират доброволчески кампании. Н.Пр. Айлин Секизкьок каза: „Горда съм, че съм посланик в България – държава, която толкова много обича Турция.“

 

Н.Пр. Айлин Секизкьок посочи: "Имаме нужда от екипи „фърст респондър“. Издирвателни, спасителни също. От България ни осигуриха. Близо от 40 държави започнаха да пристигат такива екипи." Тя посочи, че са необходими медицински материали: "Индивидуалната помощ може да попречи на голямата организация. Имаме нужда от голяма институционална координирана подкрепа."

 

Турският посланик посочи, че продължава разчистването на отломките: "Окуражени сме, въпреки, че беше трудна нощ. Надяваме се, че ще намерим още оцелели. Посланикът на България в Турция в района е на бедствието. Много са силни вторичните трусове, които досега са над 200 с магнитут 5.5 по Скалата на Рихтер. Турция и нашата област са земетръсни. Има разломни линии от Север. Трябва да живеем с реалността на земетресенията. Има срутени болници. Изградена е голяма полева болница. Други държави също се включиха в изграждането и изпращането на помощ. В момента нямаме нужда от лекари."

 

Н.Пр. Айлин Секизкьок заяви, че през 1990 година се "срещнахме с реалността на земетресението. Най-важно е изграждането на устойчиви сгради. Директивите, законите и правилата не се прилагат на 100% или не справи достатъчно проучване на почвата. Случаят се разследва и от държавата. Искам да предупредя българите – не земетресението, а сградата убива. Магнитутът е достатъчно голям – пътищата в Турция са пречупени на две."

 

Н.Пр. Айлин Секизкьок допълни: "Турската нация в тези географски ширини се среща с големи бедствия. Ние сме устойчива нация. Бързо успяваме да се съвземем. Ние сме силни.. Имам пълно доверие, че ще се съвземем със скорост, която ще учуди всички, ще възстановим градовете си. Най-важното ни желание е да сме единни. Всички са граждани на република Турция и всички са част от нас. Няма щети по тръбопроводите. Като предпазна мярка е спряно електроподаването. Енергийния министър инспектира на място и ще бъде възтановено подаването на електричество. Има затруднение с интернет връзки, но в най-скоро време ще бъде преодоляно. Водата е важна нужда. Във връзка със земетресението тя е прекъсната. Може да има смесване на чиста и мръсна вода. Не се препоръчва да се използва водата от чешмите. Изпатена е питейна вода."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2873 |07.02.2023 Двайсет български доброволци ще помагат в Турция . 0| 2953 |07.02.2023 Все още е в неизвестност българският гражданин в Турция . 1| 2897 |07.02.2023 Израел праща хуманитарна помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия . 0| 3015 |07.02.2023 Спасителен екип на пожарната от Пловдив тръгва за Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads