Реклама / Ads
5| 3272 |20.12.2023 НОВИНИ

Акад. Денков: По никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента

.
Министър-председателят акад. Николай Денков Източник: БГНЕС
"По никакъв начин промените в Конституцията не се правят конкретно срещу президента. Всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание“.
 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в отговор на въпрос за промените в Конституцията и критиките на държавния глава Румен Радев към тях.

 

"Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства", посочи още премиерът.

 

Акад. Денков коментира също така, че с измененията служебните правителства не се премахват, каквото предложение е имало от Венецианската комисия, тъй като има европейски държави без такива правителства. "Мисля, че достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори", отбеляза премиерът и допълни, че това, че през последните години се реализира друга ситуация, показва, че имаме проблем в Конституцията. По думите му този проблем е бил адресиран по доста адекватен начин с промените.

 

Министър-председателят изрази мнение, че много по-важни са промените в Конституцията, свързани с правосъдната система. "Това са промени, които се очакват от много години и действително се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува", смята той.

 

„Текстовете, които бяха гласувани, са съгласувани с Венецианската комисия и с Европейската комисия. Свързани са с предложения по Доклада за върховенството на правото от Европейската комисия“, обърна внимание Денков и бе категоричен, че всякакви спекулации, че това са решения, които хора в България в тесен кръг са взели, изобщо не съответстват на реалността.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3340 |20.12.2023 От 1 февруари децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт . 2| 4202 |20.12.2023 "Европейците, не контрабандистите ще решават". ЕС постигна историческа сделка за миграцията . 1| 3250 |20.12.2023 Терзиев търси заеми за ВиК проект и ремонт на улици . 17| 9811 |20.12.2023 Адвокат Валя Гигова за МОЧА: Съдът коментира само демонтажа - не казва паметникът да бъде върнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads