Реклама / Ads
79| 3674 |04.01.2022 НОВИНИ

Акад. Петрунов: Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира

.
Акад. Богдан Петрунов Източник: БГНЕС
"Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на заболяването, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това помага да се преодолее пандемията, докато стане ендемия". Това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.
 

"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено такова. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните. Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.

 

"Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира. Това е още една причина хората да се имунизират", категоричен е академик Петрунов.

 

Според него работещите мерки са информация, агитация и пропаганда на имунизация. "Всички държавни служители и работещи с хора трябва задължително да се ваксинират", убеден е специалистът.

 

Той обясни високата заболяемост в страните с много ваксинирани с това, че след поставянето на двете дози имунитетът е висок, но шест месеца по-късно вече е спаднал, поради което е нужна трета доза.

 

Академикът не е привърженик на финансовото стимулиране на хорат да се ваксинират.

"Трябва да се научим, че ще живеем в известни ограничения, това ще продължи поне още година. Омикрон може да протича по-леко от другите варианти, но натоварването на здравната система е значително, не бива да се успокояваме", заяви още той.

 

Специалистът не изключва възможността да има пик на случаите след празничните дни.

Според него е много по-добре, че Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища. Той препоръча превенция и профилактика, засилване на имунната система, но преди човек да се е разболял. След преболедуването по време на дългия COVID имунитетът отново трябва да се засилва.

 

Според акад. Петрунов родителите не трябва да се притесняват да имунизират децата си, защото препаратите вече за изследвани и поставяни на много деца, без да са отчетени недопустими странични ефекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4700 |28.12.2021 Акад. Богдан Петрунов: На болниците няма да им е леко. Грипът и Омикрон ще доведат до натоварване . 15| 3277 |26.12.2021 Брекзит се е развил по-зле, отколкото болшинството британци очаквали . 4| 3132 |22.12.2021 По-важно е бързо да се открие самолетна линия до Скопие, отколкото да се караме за етноса, от който бил Гоце Делчев . 5| 3621 |21.12.2021 Георги Лозанов: Гладът за възмездие е по-голям отколкото яснотата за промяна в съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads