Реклама / Ads
2| 4125 |26.06.2021 НОВИНИ

АКФ: Бургас, Кърджали и Пазарджик с най-висок риск от купен и контролиран вот

.
На последните избори през април месец между 1400 и 2100 секции са били в риск от контролиран или купен вот. С други думи до 400 хиляди гласа са подадени в секции, които са обект на стимул или заплахи. Най-проблемните региони се оказват Бургас, Кърджали, Пазарджик и Видин. Това по Евроком анализаторът към Фондация „Антикорупционен фонд“ Марио Русинов.
 

„При провеждането на едни избори винаги има два риска – проблеми при техническото обезпечаване и осигуряването на тяхната честност“, припомни той.

 

„Със сигурност трябва много голяма воля от страна на институциите и политическите партии. Има два типа решения. Краткосрочните са свързани с много добра работа на полицията, събиране на информация и веществени доказателства и повдигане на обвинения. Дългосрочните са свързани с подобряването на социалния статус“, посочи Русинов.

 

По думите му основният начин да се разплетат схемите за купуване на гласове е чрез подаването на сигнал до органите на реда. Въпреки това съществуват процедури, които спират по-нататъшното търсене на отговорност.

 

„На места просто прокурорът разпитва лицата, които подават сигнала, съпоставят се дума срещу дума, като по този начин обвинителният акт пада. Не може това да е маниерът, защото никога няма да има присъда за купувачите на гласове“, категоричен бе анализаторът.

 

Според него често срещана практика е оказването на натиск директно върху местни бизнесмени, от които се изисква осигуряването на гласове за дадена партия.

 

„Медийни истории ни разказват за това как се правят постоянни данъчни проверки и проверки от всякакво естество с цел да се принуди човекът да гласува. С други думи, договорка тип - „Ако гласуваш за нас, включително и работниците ти, ние ще те оставим на мира“, допълни анализаторът към Фондация „Антикорупционен фонд“.

 

Малко повече от две седмици преди изборите на 11 юли темата за купения и контролирания вот става се по-актуална. Припомняме, че преди дни вътрешният премиер Бойко Рашков изнесе информация за предизборен натиск в Смолянско. Рашков я определи като „позорно явление в политическия ни живот“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4554 |31.05.2021 Рокадите не спират: Смениха шефа на полицията в Пазарджик . 2| 2961 |25.05.2021 Жена загина при катастрофа край Пазарджик . 7| 3145 |30.04.2021 Солидарен Великден в Кърджали: Социалисти дариха на деца, пенсионери и бедни в храмовете . 0| 2875 |29.04.2021 Жена е загинала при пожар в Пазарджик тази сутрин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads