Реклама / Ads
0| 2672 |13.04.2022 НОВИНИ

”Алфа рисърч”: Почти 35% подкрепят управляващата коалиция

.
Преимуществено негативно отношение на българите към управляващата коалиция и усещане за безпринципни договорки за постове. Но все още предсрочните избори не са на дневен ред. Тава показва изследване на ”Алфа рисърч” от 11 април сред 450 пълнолетни българи. Почти 60 на сто от анкетираните имат по-скоро негативно отношение към управляващата коалиция. Близо 35 на сто от българите обратно имат по-скоро позитивно отношение към управляващите, 7% нямат мнение по въпроса.
 

Според изследването напрежението в коалицията е резултат от безпринципни договорки за постове - така смятат 67% от анкетираните. Според 28 на сто от българите пък напрежението е резултат от принципни ценностни различия. Според социолога Генова Петрова в момента не се вижда нищо от предварителните заявки на управляващата коалиция.


"Вместо публични консултации виждаме ултимативни действия от страна на някои от партиите в коалицята. Може би през последните дни сме свидетели на едно своеобразно състезание за поставяне на ултимативни искания от някои от коалиционните патрньори към останалите участници в коалицията", каза Петрова. Сред симпатизантите на четирите партии в коалицията най-висока оценка за нея дават привържениците на "Продължаваме промяната". По-скоро позитивно е отношението на 88,5 на сто от привържениците на партията. Следват тези на "Демократична България", БСП и накрая на "Има такъв народ". Само една трета от симпатизантите на "Има такъв народ" одобряват коалицията.


Колкото до това ще успее ли управляващата коалиция да изглади противоречията помежду си, за да не се стигне до правителствена криза, близо 50 на сто от анкетираните смятат, че това няма да се случи. За над 45 на сто от българите пък противоречията ще бъдат изгладени. Има ли усещане за предсрочни избори? "Все още не, към момента най-голямата част от хората смятат, че предсрочните избори не са първото решение, което трябва да се търси, но пак казвам, ако ситуацията продължи в тази тенденция това неминуемо ще бъде едно от възможните решения", каза Петрова.


Според изследването на "Алфа рисърч", сред темите, предизвикващи противоречия в момента, управляващата коалиция би могла да постигне съгласие на първо място по промените в закона за здравето, забраняващи ограничителни мерки във връзка с Ковид19. Така смятат над 42 % от анкетираните. Следват разплащането на средствата за ремонт на пътища и избора на управител на БНБ. Според над 32 % от българите няма да се постигне съгласие по нито една от спорните теми. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването "Референдум".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2989 |31.03.2022 Почти хиляда деца са родени в Киев по време на войната с Русия . 0| 2887 |31.03.2022 Излекуваните - почти 4 пъти повече от новозаразените с коронавирус . 0| 3114 |30.03.2022 Мариана Тошева: Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове . 0| 3684 |27.03.2022 Проф. Тодор Тагарев: Вече почти никой не си мисли, че Москва ще може да сложи ръка дори само на Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads