Реклама / Ads
2| 2598 |01.04.2024 НОВИНИ

Американският Конгрес може да започне да гледа помощта за Украйна след 9 април

.
Източник: БГНЕС
Двама членове на Републиканската партия заявиха пред журналисти, че председателят на Конгреса на САЩ Майк Джонсън възнамерява да подложи на гласуване законопроект за американската помощ за Украйна след 9 април.
 

Председателят на Комисията по разузнаване на Конгреса на САЩ Майк Търнър коментира в интервю за телевизионната компания CBS, че Джонсън многократно е изразявал подкрепа за Украйна, включително в разговори с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

 

Той вярва, че Конгресът ще приеме закон за отпускане на нов пакет помощи за Украйна веднага след завръщането си от великденската ваканция. "Председателят на парламента направи много ясни изявления, че когато се върнем, това ще бъде следващият ни приоритет в дневния ред", отбеляза Търнър.





Друг републиканец, конгресменът от щата Ню Йорк Майк Лоулър, посочи пред CNN, че Джонсън го е уверил, че законопроектът ще бъде разгледан скоро. "Говорил съм директно с него", изтъкна членът на Конгреса (цитира го The Hill). - Няма да навлизам в подробности от този разговор, но съм уверен, че Джонсън ще внесе закона в пленарна зала и ще можем да го гласуваме."

 

Конгресът на САЩ се завръща от великденската си ваканция на 9 април и ще заседава до 22 април, когато отново трябва да излезе в едноседмичен отпуск. Търнър смята, че законопроектът за помощ за Украйна би следвало да бъде гласуван преди 22-ри.

 

Американски медии пишат, че към момента няма яснота под каква форма Конгресът може да одобри помощта за Украйна.

 




По-рано някои републиканци обвързаха отпускането на нови средства за Киев със засилването на сигурността на южната граница и засилването на борбата с нелегалната имиграция. Сега част от Републиканската партия предлага помощта за Украйна да се финансира чрез други бюджетни съкращения. Бившият шеф на Белия дом Доналд Тръмп, който отново се кандидатира за президент, също заяви, че парите за Украйна трябва да се отпускат под формата на заеми.

 

Освен това, според съобщения в медиите, най-радикалното тръмпистко крило на Републиканската партия (по-специално конгресменката Марджъри Тейлър Грийн) заплашват да изпратят Джонсън да подаде оставка, ако той внесе за гласуване законопроекта за помощ за Украйна. В такъв случай той може да бъде спасен от членовете на Демократическата партия, огромното мнозинство от които са за подновяване на подкрепата за Киев.

 

Законопроектът за помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 млрд. долара (от които около 60 млрд. долара са предназначени за Киев) вече е одобрен от Сената, но остава блокиран в Камарата на представителите поради позицията на поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп и назначения от тях говорител Майк Джонсън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2488 |01.04.2024 На извънредно заседание утре: Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за БНБ . 17| 7726 |01.04.2024 Явор Божанков обяви, че се оттегля от политиката . 10| 2597 |01.04.2024 Американски политолог: Путин може да бъде убит от някой от неговото обкръжение . 4| 19606 |01.04.2024 Би Би Си: Агенти на ГРУ са там, където американски дипломати са с мистериозния „Синдром на Хавана“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads