Реклама / Ads
45| 5082 |14.07.2013 НОВИНИ

Андреева: Бюджетът за основни дейности за здраве е изчерпан

.
По отношение на новия управител на НЗОК Румяна Тодорова, министър Андреева каза, че тя е специалист и по нейно време касата се е управлявала най-прозрачно и е имало най-много средства за лечебните заведения
 
За основните дейности бюджетът на Министерство на здравеопазването е изчерпан. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в ефира на БНР.

"Лекарите искат увеличение на средните заплати, с общи усилия ще мислим и ще работим в насока за постигане на това увеличение. Говорихме и дали не може да има и някакъв нов начин за финансиране на клиничните пътеки, така че поне частично да се остойности лекарският труд, което в момента не е така”, каза още Андреева.

"На срещата в петък със завеждащи клиники по неонатология се разбра, че България е единствената страна, в която няма нормален транспорт за недоносените деца.

Обединихме се около това, да направим една законова рамка в по-дългосрочен план за грижата за недоносени деца и хора с репродуктивни проблеми.Реанимобил ще има през есента, тъй като закупуването му е свързано с провеждането на обществена поръчка", обясни министърът на здравеопазването.

По отношение на новия управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова, министър Андреева каза, че тя е специалист и по нейно време касата се е управлявала най-прозрачно и е имало най-много средства за лечебните заведения.

След изказванията на министъра Румяна Тодорова също се включи в предаването "Неделя 150" по БНР, за да увери, че започва анализ на средствата, с които разполага НЗОК, и на финансовите потоци в Касата по направления.

По думите й дефицит се очертава в болничната помощ и в лекарствата, като дефицит има както за лекарства за домашно лечение, така и при препаратите за онкоболните.

"Там анализът ще бъде много подробен – финансов и медицински, защото на практика тези лекарства се ползват без критерии, няма регистър за онкоболните. Притеснява ме какво се случва с оперативния резерв – това са 10% от НЗОК. Бившият управител на НЗОК Пламен Цеков завиши бюджета за лекарства със 17 млн., но аз все още не съм разбрала откъде са взети тези пари – от резерва ли или не", добави Тодорова.

Тя посочи, че механизмът на заплащане в НЗОК е доста по-либерален, отколкото е бил в Министерството на здравеопазването. "По-добър е достъпът до медикаменти от страна на онкоболните, но някак си нещата са много хаотични. Става въпрос за средства, до които всеки онкоболен трябва да има достъп. Има и други категории заболявания, проблемът не е само при онкоболните", каза Тодорова.

"Много разчитам на този финансови анализ, за да видим на какъв резерв разчита касата. Ще направим всичко възможно хората да не останат без лекарства. Има сериозни социални заболявания, каквито са хроничните хепатити – НЗОК добре се справя с покриването на тези болни откъм лекарства, но има една огромна група болни, които не са осигурени", добави Тодорова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5581 |13.07.2013 Андреева: Забраната за пушене трябва да остане . 17| 4696 |12.07.2013 Таня Андреева: Бюджетът на здравеопазването е изразходван до май . 15| 5430 |04.07.2013 Таня Андреева: БЛС пръв поиска оставката на шефа на НЗОК . 14| 4929 |03.07.2013 Радан Кънев: Бюджетът се актуализира заради очаквани предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads