Реклама / Ads
13| 5370 |31.03.2014 НОВИНИ

Андреева: Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна у нас

.
Таня Андреева
Големите университетски и многопрофилни болници са гръбнакът на българското здравеопазването. През тях минават около 70-80% от пациентите, заяви по БНТ министърът на здравеопазването Таня Андреева.
 

Комплексните услуги и медицински дейности, които се предоставят в тези лечебни заведения, водят до влошаване на финансовото им състояние. Поради тази причина се опитваме и с новите правила, които въвеждаме, всички лечебни заведения да работят при равни условия. Ако има конкуренция, тя трябва да се случва в условията на равнопоставеност и тогава аз съм убедена, че или пазарът на здравни услуги ще се саморегулира от само себе си, или просто всички болници, които работят добре, ще бъдат обречени, заяви Андреева.

Промените предвиждат болниците, които отговарят на стандарта и нивата на компетентност за определен профил, да изпълняват всички клинични пътеки. В противен случай касата просто няма да сключва условия с тях. Друго условие е, че всички тези лечебни заведения ще трябва да работят и по спешност. Този подбор на клинични пътеки, на свързани с това пациенти, смятам, че не е здравословен за системата и води до нелоялна конкуренция между лечебните заведения. Тези, които не успеят да покрият критериите, ще си търсят начин, по който да бъдат финансирани. Решението НЗОК да плаща на болниците ежемесечно се налага заради тежкото й финансово състояние. Касата практически ще мине на ръчно управление, за да могат да се следят всички дефицити и преразходи в системата на болничната помощ, разясни Андреева. 

В момента дискусията да се използва марихуаната за медицински цели не е актуална, каза още Андреева, която била по-скоро против тази идея. Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България. В много страни се води тази дискусия. В момента у нас се проверяват активните съставки на марихуаната като аналгетици. Но в момента има достатъчно такива лекарства и нищо не налага да се използва марихуаната в медицината, каза Андреева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4785 |27.03.2014 Андреева: Няма предпоставки за връщане на пациенти . 1| 5954 |22.03.2014 Продават сандвичи с марихуана до гимназия в Ловеч . 13| 6440 |17.03.2014 Андреева: Лекари за "Пироговчетата" ще се обучават в чужбина . 5| 5034 |12.03.2014 Андреева: Пациентите няма да останат без лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads