Реклама / Ads
11| 19684 |16.04.2008 НОВИНИ

Английският фонд „Екуест" се разделя с Георги Крумов?

.
Георги Крумов вече няма да е съдружник в инвестиционния фонд „Екуест", а само изпълнителен директор. Тази новина от няколко дни обикаля столичния бизнесхайлайф.
 
Радикални промени били настъпили през последния месец в отношенията на другите двама партньори Петри Карялайнен и  Кари Хаатая към Крумов. Причината била в годишния финансов отчет, който английската компания направила и последвалите вътрешни проверки. От Лондон, където е централата на „Икуест", поискали справка за паричния баланс, приходи, движение и разходи на средства от всичките си поделения извън Англия. Оказало се, че огромни инвестиции и вложени пари от клона в България са трудно обясними. Странни били и аргументите за голяма част от капиталите, потънали в проекти-фантоми. Това се отразило дори на цената на акциите на фонда, които се предлагат на Лондонската борса. Запознати твърдят, че самият Георги Крумов бил доста притеснен напоследък. Наблюдатели на светските прояви в София смятат, че причината е в забуксували финансови проекти. Други пък били дочули за семейни проблеми и неясноти около имотното състояние на фамилията. Засега няма ясни сигнали от Лондон каква ще е съдбата на Крумов. Възможно било също финансовите ревизии и проверки да са рутинни, а врагове на Крумов да пускат слухове за разклатеното му положение във фонда.

Инвестиционният фонд „Екуест" е регистриран на Алтернативния инвестиционен пазар на Лондонската борса при занижени изисквания. Компанията е с регистрация изцяло в офшорни зони - на о. Ман и на Британските Вирджински острови. Имената на акционерите се пазят в тайна, макар че Георги Крумов винаги се е опитвал да обясни, че произходът на стотиците милиони, инвестирани в България, е кристалночист и ясен.

Сред близките до „Екуест" и Георги Крумов хора са бившият министър на външните работи Соломон Паси и неуспелият кандидат за кмет на София Мартин Заимов. Заимов и брат му Михаил са съдружници на Георги Крумов в няколко компании. Говори се и за връзка на Георги Крумов и Сергей Станишев.

„Екуест" нашумя покрай сделката за закупуване на фирмите на Румен Гайтански - Вълка за почистването на София. Откакто на власт е тройната коалиция Георги Крумов печели като на шега всякакви обществени поръчки, което е красноречиво доказателство връзките му с управляващите, твърдят запознати.

Да се спрат строежите на "Супер Боревец" и още седем проекта за изграждане на ски курорти в Рила, над които има политически чадър, както и включването на зоната "Рила-буфер" в европейската екомрежа НАТУРА 2000, поискаха неотдавна граждански организации за спасяване на планината. Природозащитниците настояха премиерът Сергей Станишев да направи нещо във връзка със засечени разговори от страна на МВР на арестувания зам-директор на ГДБОП Иван Иванов, касаеща фирмата „Екуест", с управляващ партньор Георги Крумов, основен инвеститор в проекта "Супер Боровец".

По повод най-скорошните протести свързани с незаконно строителство в Паничище, е било отправено запитване до Министерствата на регионалното развитие и на околната среда, което отговорило, че няма нарушения на закона.

"Екуест" в скандала с МВР

В станалата публична справка на подслушвания бивш зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов фигурира и името на Георги Крумов, управляващ партньор на "Екуест", фирмата инвеститор в „Супер Боровец".

В разговор между Иванов и Павел Иванов Славков, член на престъпна групировка се споменават "приятелите" на Славков от "Екуест" и "нещо" от ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите. Седем дни преди този разговор, на 22 октомври 2007, няколко неправителствени организации сигнализират ОЛАФ и Агенцията за финансово разузнаване относно съмнителното финансиране на няколко проекта за ски курорти. Ето и въпросният текст от справката:

На 02.11.2007год. в 13.27ч. Павел казва на Иван, че Наско му е звънял.

Павел - "Вие сте се виждали. Там за моите приятели от "Екуест" нещо има при него от ОЛАФ""

Иван - "Имаше там едни неща."

Павел - "Да ти кажа нали са ти близки там. Нещо ако може."

Иван - "Няма какво да се занимавам. Те си оправят нещата."

Павел - "Щото са при него и вика трябва да ги проверява"

Иван - "Нека си ги проверява."

Павел - "И вика ако са ви близки да знаят и нещо ако трябва... Ама щом

ти казваш."

Иван - "Няма проблем. Ти какво правиш?"

Павел - "Знаеш ли какво друго освен това? Тия няма ли да ги зареждаме с горива"

Иван - "Гope ли?"

Павел - "Да."

Иван - "Ти им имаш телефоните"

Павел - "Не само горе. Нали купиха и боклука. Там знаеш ли колко

горива са. Не може ли нещо да се включим, да зареждаме?"

Иван - "Ще се опитам да направя среща."

Павел - "Щото там са огромни количества, а ние имаме капацитет. Ако

ни вкара, ще си лапкаме."

Иван - "Добре."

Павел - "Отделно те за Боровец също зареждат: строителство, машините, багерите"

Иван - "Знам, но го няма в момента баровеца тука."

Павел - "Добре. Това исках да ти кажа..../сменя темата/. Там за...

От недомлъвките не става ясно дали става въпрос за финансово разследване на "Екуест" или за корупционна схема с поръчки на горива. От "Екуест" коментираха, че не е сериозно да обсъждат текст, в който няма нищо конкретно. Според тях "някакви хора" говорят за "Екуест" и искат да правят бизнес с фонда, но това не означава, че компанията прави бизнес със всеки.

Частта от справката, където се споменава Екуест завършва по следния начин:

"Георги Боянов Крумов, един от управителите на фирма "Екуест, е в много близки отношения с Георги Яков Самуилов, собственик на фирма "Инса ойл" в момента подсъдим като организатор на организирана престъпна групировка, занимаваща си с незаконно производство на петролни продукти. Само в рамките на една година е нанесъл щети на държавата в размер на 40 000 000 лв."

„Екуест" в "Супер Боровец"

Проектът, заедно с инфраструктурата, са оценени на повече от 600 млн евро. Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите в комплекса ще е 623 500 кв. м, включително 4-ри и 5- звездни хотелски комплекси. Ще бъдат изградени 40 километра нови ски писти.

През октомври миналата година премиерът Сергей Станишев, в компанията на Симеон Сакскобургготски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, кметът на Самоков Ангел Николов и изпълнителният директор на инвеститора "Рила-Самоков 2004" Георги Крумов, официално дадоха старт на начинанието лансирано още през 2004 г. и подкрепено от правителството на НДСВ.

Изпълнението на "Супер Боровец" е разделено на две фази, първата обхваща периода до 2008 г. Втората приключва през 2012 г.

Инвестиционният фонд "Екуест" и фонд на султана на Оман пък искат да строят магистрала "Рила" - 80 км скоростен път между Ихтиман, Самоков и Дупница. Трасето ще свърже аутобаните "Тракия" и "Струма" и ще съкрати пътя за Гърция и Македония за идващите от Турция и Източна България. "Ще създадем голям консорциум, в който ще участват "Екуест" и нашите приятели от Оман", обясни преди време изпълнителният директор на "Рила - Самоков 2004" Георги Крумов.

Георги Крумов и спорта

Георги Крумов е поредното име от бизнес средите, което нашумя в българското футболно пространство. Изпълнителният директор на фонда „Икуест, e готов да налива пари във финансово нестабилния ПФК ЦСКА. Съдбата на бизнесмена копира типичния сценарий на мафиотска сага - от "сергиджия", както сам себе си нарича, Крумов се издига до един от най-крупните бизнесмени, глобални инвеститори и всякакви други определения, олицетворяващи правенето на пари. И до днес обаче съществуват догадки как точно е натрупал настоящите си капитали, съобщава изданието „Дон Балон".

Самият Георги Крумов казва за себе си, че е имал съвсем обикновена кариера преди 1989 година. Възпитаник руска гимназия в София,  10-ти ноември 1989 година го заварва с диплома от МЕИ. Започва работа като електронен инженер в столичен институт, който обаче малко след това фалира. По думите му, около година не знаел дали ще успее да издържа семейството си, когато решава да се заеме с частен бизнес. В началото продавал разни дреболии на сергия заедно с негов приятел. "Взимахме стоки от "Илиянци" и ги продавахме на "Витошка". Така около седем-осем месеца в дъжд, сняг и слънце си седяхме - той от едната страна на Ловно-рибарския съюз, аз - от другата, пред ресторанта на Отечествения съюз", разказва той преди години в интервю за в. КЕШ. След което допълва, че времето, прекарано на улицата, го научило на много неща за живота, и по-специално за бизнеса. "Научих се да контактувам с хора. Бяхме много успешни сергиджии. Продавахме дамски чорапогащи, чаши, какво ли не", споделя той.

Тогава Крумов едва ли е подозирал каква суперуспешна кариера го очаква. Първите си по-сериозни стъпки в бизнеса прави като представител на италианската компютърна фирма "Оливети". След година се прехвърля в австрийски концерн, произвеждащ охранителни електронни системи. Насъбраният вече опит му помага да спечели конкурса за мениджър по продажбите в "Мобиком", където изкарва близо две години. "Много амбициозен и организиран човек", спомня си за Крумов тогавашният шеф на "Мобиком" Джон Мънъри. След това поема управлението за България на компанията за автомобилни масла "Кастрол".

Впоследствие Крумов поглежда и към друг бизнес. Започва да внася автомобили и консумативи за тях, става вносител на "Мазда", за известно време представлява американските оръжейни концерни "Харис корпорейшън" и "Локхийд Мартин". При управлението на НДСВ купува обявеното за приватизация военно предприятие "Електрон прогрес". Създава строителната компания "Белвю пропъртис". Притежава едноименния хотел в Банско и хотел "Ястребец" в Боровец.

През 2007 година новият „събирач на боклука" в София попадна и в управителния съвет на Националния борд по туризъм. Освен мегапроекта „Супер Боровец", където „Икуест" участва с над 70%, структури на Георги Крумов контролират няколко хотела в Банско и в София. Плановете на „Икуест" за Черноморието пък са свързани с ваканционен комплекс „Каварна блу лагун" и реставрация на стария град в Созопол.

Сред „по-малките" му придобивки са супермаркетите „Фамилия", столичните киносалони „Изток", „Сердика", „Европа Палас" и „Урвич", както и „Техномаркет Европа".

Богаташът притежава още автопарк, който конкурира прословутите коли на Румен Гайтански - Вълка. В гаража на новия бос на чистотата в София централно място заемат два последни модела „Мазерати". Това едва ли може да изненада някой, като се има предвид, че Георги Крумов е официалният вносител на умопомрачително скъпите италиански коли.

Последният проект на Крумов е свързан с единния телефон за спешни случаи 112. Телефонната система е финансирана от държавата и възлиза на над 50 милиона лева. Министерството на държавата при бедствия и аварии избра за подизпълнител фирма, контролирана от Георги Крумов - „Електрон прогрес".

„Икуест" инвестира

Пиков момент в бизнеса на Георги Крумов е купуването на фирмите за чистота „Волф 96", ДИТЦ и „Чистота" АД от Румен Гайтански - Вълка. Двамата сключват сделка през пролетта на 2007 година във Виена. Срещу официално обявените 45 милиона евро Георги Крумов превзе монопола в събирането на сметта и снегопочистването на столицата. И до ден днешен, парите, които превежда Столичната община на фирмите за чистота, си остават тайна. По груба информация се падат около 50 милиона лева на година.

За три години "Екуест" инвестира около 300 млн. евро в български фирми и имоти. "Екуест" стана популярен като британски инвестиционен фонд заради мениджърската компания, която управлява два фонда - Еquest Balkan Properties (за инвестиции в завършени търговски имоти) и Еquest Investments Balkans (за инвестиции в търговията, услугите и недвижимите имоти).

Инвестиционният фонд „Икуест" се разпростира из цяла България и според груби изчисления контролира бизнес за над 1,5 милиарда евро. Управлява се от трима съдружници - Петри Карялайнен, Кари Хаатая и Георги Крумов.

Георги Крумов и миналото

Георги Крумов е чест герой на медийни публикации. Според тях наследникът на Румен Гайтански - Вълка в почистването на София всъщност се оказва много по-голям играч от предшественика си. Той има близки взаимоотношения с редица влиятелни политически фигури, между които Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. Има подозрения, че Георги Крумов и Румен Гайтански действат в комбина за множество мащабни проекти. Преди година и половина инвестиционният фонд „Икуест" даде заявка, че изкупува бизнеса на Гайтански чрез една мегасделка. Вълка получи 94 милиона евро за първия мол в София - „Сити Център София".

Години наред Георги Крумов се настаняваше в официалната ложа на стадион „Българска армия" за мачовете на любимия си ЦСКА в компанията на Димата Руснака и Румен Вълка.

Друг СИК-аджия  - Стоил Славов, който бе взривен в асансьор през януари 2004 година, също е смятан за близък на Крумов. След смъртта на боса, Крумов другарува със сина му.

Крумов и тел. 112

Поредният проект на възпитаника на руската гимназия в София е свързан с единния телефон за спешни случаи 112. Единната телефонна система е финансирана от държавата и изобщо не е евтина - става въпрос за над 50 милиона лева. След обявяване на обществена поръчка през есента на 2006 г. Министерството на държавната при бедствия и аварии избра за подизпълнител фирма, контролирана от Георги Крумов - „Електрон прогрес". Така компанията получи няколко милиона лева от Емел Етем, за да обработва повикванията към телефона за територията на София и Софийска област. Георги Крумов обаче загуби битката за цялостната обработка на телефонни обаждания за България и води съдебни дела с конкурента си в тази област Йордан Йорданов.

Според запознатите с политическите потайности на България Крумов ще излезе крайният победител в битката за монопола на спешния телефонен номер 112. Случайно или не, но открай време се говори за интересите на Емел Етем във вилното селище Созополис, където е замесен отново Крумов...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5266 |16.04.2008 Б. Велчев: Всеки, извършил престъпление, ще бъде разследван. Дали? . 0| 4629 |16.04.2008 Петър Софрониев . 12| 5138 |16.04.2008 Преговорите започват; хармонията е привидна . 15| 4954 |16.04.2008 Ревизоро: Политическият елит се финансира от контрабанда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads