Реклама / Ads
3| 4760 |25.05.2017 НОВИНИ

Анкара ни критикува заради забрана на сюнета и липсата на турска телевизия

.
Председателят на Комисията за човешките права във Великото национално събрание на Турция Мустафа Йенероглу разпространи изявление до медиите, в което твърди, че ”теглилата на българските турци са все още пресни, въпреки че са изминали 28 години”, съобщава БТА.
 

"Изплашено от укрепването на турското и мюсюлманско население в България, тогавашното ръководство с фашистки методи извършва етническо прочистване в нарушение на човешките права", пише в изявлението Йенероглу, цитиран от сайта Хаберлер.

 

По думите му няколко са трагичните за българските турци събития по онова време - насилствената замяна на имената им, забраната за говорене на турски език, забраната на ритуалното обрязване (сюнет) и принудителното изселване през 1989 г.

 

Йенероглу подчертава, че Турция е направила всичко по силите си, за да излекува българските турци от нанесените рани. Той посочва, че към момента по официални данни в България живеят над 585 хиляди етнически турци, но според него числото надхвърля 1 млн. души, като се включат и нерегистрираните. Йенероглу критикува българските институции за проблемите на българските турци и мюсюлмани.

 

"Нашите сънародници са изправени пред сериозни трудности - неизучаването на турски език, което обрича на забрава майчиния език, нападенията срещу джамиите, дискриминацията. Изучаването на турския език не е включено в задължителните учебни програми, а е свободно избираема дисциплина, часовете по турски език са в късните часове на деня, което е пречка за нормално протичане на учебния процес и намалява интереса към изучаване на майчиния език", посочва той.

 

"Освен това българската държава не позволява предавания на турски език, както и откриването на турски радио и телевизионни канали - показател, че в България все още продължават да действат остатъците от асимилационната политика", заявява Йенероглу..

 

По думите му проблем е също и това, че българските турци не са представени достатъчно в държавните учреждения, въпреки че представляват значителна част от населението на България.

 

"Участието в правителството на крайнодесни партии е предвестник на нови проблеми за българските турци и мюсюлмани", отбелязва още в изявлението си председателят на парламентарната комисия за човешките права.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4104 |25.05.2017 И Сидеров ”прави завой”, критикува Путин . 4| 5391 |25.05.2017 Николай Нанков: Спирането на ТОЛ системата е заради жалби . 2| 4203 |24.05.2017 Удължават извънредното положение във Франция заради Манчестър . 11| 11173 |22.05.2017 Нова република съди Горанов заради активите на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads