Реклама / Ads
34| 5635 |14.02.2012 НОВИНИ

Анкетна комисия ще нищи проблема с полицейското насилие

.
Началници на полицията, прокурори, служители на ГДБОП и всички, свързани с проверките на случаите с полицейско насилие от последните седмици, ще бъдат поканени за изслушване от временната анкетна комисия към парламента.
 

 

Това стана ясно след първото заседание, на което членовете решиха към кои институции да отправят исканията си за предоставяне на информация по четири конкретни случая със съмнение за полицейски произвол.

 

В комисията влизат шест представители на управляващата партия и един независим. Опозицията отказа да излъчи свои представители, с аргумента, че тя ще работи единствено в интерес на управляващата партия ГЕРБ.

 

Целта на временната анкетна комисия е да проучи фактите и обстоятелствата по последните случаи на полицейско насилите, които нашумяха в публичното пространство и предизвикаха негодувание сред обществото.

 

Предмет на заседанията ще бъдат четирите случая от последните седмици, като в началото с приоритет са обстоятелствата около убийството на Мирослава от Перник и самоубийството на единия от заподозрените Стойчо Стоев-Чочо в присъствието на полицаи. Ще бъдат разгледани и случаят в Скравена с използването на електрошокови палки при разпита на две момчета заради рисуването на графити; акцията на полицията, при която пострада семейство Начкови от Мировяне; както и случаят с подслушването на депутата от ДПС Иса Бесоолу.

 

За да се изясни дали е имало полицейски произвол, депутатите взеха решение да изслушат началниците на районните управления, ръководели операциите, наблюдаващите прокурори, както и служителите, които пряко са свързани със случаите.

 

Председателят на анкетната комисията Красимир Ципов обясни, че идеята на комисията е първо да бъдат проверени действията на служителите на полицията и след това да бъдат направени изводи кой още е необходимо да бъде изслушан.

По повод отказа на опозицията да участва във временната комисия, Ципов обясни, че многократно е призовавал депутатите да преосмислят решението си.

 

По думите на Красимир Ципов, докладът на временната анкетна комисия трябва да бъде готово до края на месеца освен ако бъде поискано удължаване на срока с не повече от 10 дни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5296 |10.02.2012 Тръгна подписка за анкетна комисия срещу Цветанов . 40| 4960 |08.02.2012 Комисия подхваща помилванията на Марин и Първанов . 18| 5168 |01.02.2012 В НС създадоха комисия; Станишев: Бутафория! . 31| 4727 |01.02.2012 БСП се опъна на анкетната комисия за случаите на полицейско насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads