Реклама / Ads
0| 2581 |13.09.2022 НОВИНИ

Д-р Анна Попова, която помага в карловските села: Трудно беше да остана емоционално стабилна

.
Наводнението в Карлово
Продължава борбата с щетите от наводненията в Карловските села. Направените огледи до момента сочат, че те възлизат на над 80 милиона лева.
 

 Според специалисти, месеци наред, дори година може да продължи възстановяването на пострадалите населени места. Много доброволци помагат в разчистването на дворовете и улиците от наноси и кал .Екип от Университетска болница "Проф. д-р Александър Чирков" дни наред също оказваше медицинска и психологическа помощ на пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина, които са най-засегнатите от наводнението места.

 

„Попадахме в една съвсем различна цивилизация. Когато пристигнахме в Каравелово, беше трудно да разберем има ли къща, улица, двор. Изключително страшно ми изглеждаше в първия момент. Трудно беше да остана емоционално стабилна, когато видях тази гледка“. Това сподели по БНР доктор Анна Попова.

 

Нямаше хора, които да са в безсъзнание, обясни тя. „Наблюдаваха се битови травми, фрактури, кръвоизливи. Много хора идваха с високо кръвно и гръдна болка, предизвикани от емоционално напрежение след бедствието“.

 

Славомир Славов, който е клиничен психолог, обясни че всеки има индивидуално темпо за справяне с психологическите травми. „След първоначалния шок има отричане и гняв. Трябва да се отработят негативните емоции, да се намали техния интензитет и постепенно да започне да се приема случващото се.

 

Най-често гневът е насочен навън – към институции и държава. Голяма част от хората, които потърсиха моята помощ, лесно започваха да говорят, но трудно намираха подходящите думи, с които да опишат преживяното. Необходимо е да се говори, за да се изгорят тези негативни емоции. След като се осигури базисното, идва време да се погрижим и за това, което се случва в нас“.

Възможно е да тръгнат инфекции и зарази, обясни още  д- р Анна Попова.

 

„Дори малките травми, които са получили, може да са вход за сериозни инфекции. На няколко пъти ми се наложи да ваксинирам против тетанус хора, които бяха получили травми от неидентифицирани предмети. Редно е да има масова имунизация“.

Доктор Попова е прекарала при пострадалите 3 дни. „Почти изцяло бях ангажирана. Налага се да се срещаш с различни хора и човешки съдби“.

 

Предстои да се реши дали ще бъдат изпратени още екипи. Славомир Славов е възхитен е големия брой доброволци. „Такива кризи се решават, когато влезеш в обувките на някой друг“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3582 |11.09.2022 Първа чуждестранна визита на Си Дзинпин след пандемията. Среща се с Путин . 0| 2677 |09.09.2022 Почитаме св. праведни богоотци Йоаким и Анна - родителите на Дева Мария . 0| 3390 |08.09.2022 Лиз Тръс: Всички сме съкрушени. Кралицата беше скалата, върху която стъпи модерна Великобритания . 0| 13248 |04.09.2022 Анна Заркова: Не е необходимо един спомен за една баба на един кандидат да се разказва във всички тв студия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads