Реклама / Ads
5| 10270 |12.11.2022 НОВИНИ

Арх. Шишков: Строителните фирми са станали жертви на виновните за строителния хаос

.
Проблемите в строителството не са на фирмите. Те станаха жертви на един популизъм. За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни. Каквито и да са фирмите, каквито и легенди да се носят за тях, на тях са им давани пари, без да има проекти. Те не са ги откраднали.
 

Това заяви пред “Дарик радио” служебният регионален министър арх. Иван Шишков. 

 

По думите му процедурите в строителството стават все по-тежки. Причината - МРРБ е все по-взискателно към проектите и към опазването на околната среда и цялото пространство.

 

“В една част от нещата има логика в това процедурите да са по-широки, не по-тежки. Въпросът обаче е, че за да преодолее тези процедури, инвеститорът или държавата, трябва да има един ясен алгоритъм как да започне и колко бързо и последователно да може да ги завърши”, обясни Шишков. 

 

Той заяви още, че държавата на практика е била изправена пред процедура да въведе интерконектора с Гърция в експлоатация. Ръководството се е справило с “може би най-големия проблем” в хода на работата. 

 

“Това не бяха процедурите, а цялата тромавост от страна на изпълнителя. Процедурите гарантират на цялото общество, че продуктът, който ще бъде построен, ще бъде ползван, така както следва", каза той. 

 

Шишков коментира, че при Околовръстното шосе в София, например, не става дума обаче за процедурата, а за това, че някой е пречил процедурно. 

 

“Вината е на тези, които са изготвили процедурата. Околовръстният път е национален обект и следва подробните устройствени планове да бъдат допускани от Министерството на регионалното развитие. Има така или иначе споразумение със Столична община да се работи съвместно. Три години назад във времето обаче, Столична община си е позволила да допусне сама изменения в подробния устройствен план, правила е упражнения в тази посока. Три години са пропуснати, не защото има проблем с процедурата, а защото тези, които трябва да изпълняват процедурите са започнали неправилно", категоричен бе министърът. 

 

По думите му основните и текущи ремонти и плачевните резултати са част от лошата организация и структура на АПИ.

 

“В АПИ няма отдел, който да се занимава с основни ремонти. Държавата не желае да спазва собствените си процедури, те й тежат, тя решава, че иска да го направи по-лесно и тъй като е държава е сметнала, че може да решава закона, защото няма кой да я санкционира. За сметка на това сме изключително внимателни към частните инвеститори", каза министър Шишков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3170 |10.11.2022 НС одобри нов налог за печелившите енергийни фирми . 0| 2955 |10.11.2022 НС прие нов данък, с който ще се облагат печелившите енергийни фирми . 15| 3671 |23.10.2022 Асен Василев за бюджета на служебния кабинет: За пенсионерите постна пица, а за строителните фирми - тлъста пържола . 2| 10504 |19.10.2022 Министър Шишков: Строителите на София да кажат истината за жълтите павета и вината ще отиде в Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads