Реклама / Ads
1| 5349 |09.08.2016 НОВИНИ

Гл. архитект на София съди Рашидов за хотел ”Маринела”

.
Здравко Здравков
Главният архитект на София Здравко Здравков ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Министерството на културата да обяви сградата на хотел ”Маринела” за паметник на културата, което позволява надстрояването му с 10 етажа.
 
Предложението за обявяване на "Маринела" за паметник e на Столичната община, която бе подкрепена още от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Музея за история на София и неправителствени организации. Мотивите им са, че проектираният от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава комплекс е уникален и трябва да бъде запазен в оригиналния си вид. Писмото е изпратено още от бившия главен главен архитект Петър Диков през март 2015 година. Почти година и половина по-късно Министерството на културата отсъди – хотелът не е паметник.

Собственикът на хотела Ветко Арабаджиев е поискал разрешение за надстрояване с 10 етажа преди няколко месеца. Столичната община обаче не дава ход на строителството заради процедурата по обявяване на комплекса за паметник на културата. Въпреки това незаконното надстрояване продължава.

Разрешението за надстрояване на едноетажното тяло на хотел "Маринела" е издадено в началото на 2015 г. и допълнено през април 2016 г. от главния архитект на район "Лозенец" арх. Тодор Господинов. Той няма правомощия да одобрява строежи от втора категория, а надстрояването на "Маринела" започнало без технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

"Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган. Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столичната община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория", посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Дирекцията за национален строителен контрол е отменила заповедта за строително разрешително и тази за допълване на разрешението за строеж, освен това е издала заповед за спиране на строежа на 16 май 2016 г. с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда. Въпреки това собствениците на хотел "Маринела" - "Виктория Груп ВМ" на Ветко Арабаджиев, са продължили надстрояването. Това е установено в три поредни проверки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4453 |09.08.2016 Мотористи искат оставката на съдия от Окръжен съд-София . 1| 8313 |09.08.2016 Искат оставки на Кунева и Рашидов заради парите на Блиц, Пик и „Стандарт” . 0| 3961 |09.08.2016 Гл. комисар Николов: Дъжд в София като в Скопие няма да я наводни . 0| 3959 |09.08.2016 Мотористи готвят нов протест в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads