Реклама / Ads
18| 6125 |30.09.2012 НОВИНИ

Армията отказа по-високите заплати

.
Iдеите на министър Аню Ангелов не срещнаха одобрение
Военните изненадващо се отказаха от повишаване на заплатите и предложиха плануваното им увеличение от 3 до 5% да отидат за пенсионери, майки, лекари и учителите. Въпреки че възнагражденията им не са променяни от 3 години, те предпочетоха да запазят сегашните си условия за пенсиониране, както и 40 вместо 30-дневна отпуска.
 

Десетки офицери от  поделения от цялата страна днес се събраха в Централния военен клуб, за да обсъдят какво ще предприемат срещу идеите на министъра на отбраната Аню Ангелов за пенсионни промени и намаляване на отпуската.

В четвъртък стана ясно, че военното министерство тихомълком е предложило две сериозни корекции, срещу които армията да получи от 3-5 % увеличение на заплатите. Ангелов иска пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 г. при минимална служба 27 г. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 заплати. Другото предложение е отпуските да се намалят от 40 на 30 календарни дни.

Това е поредната гавра, единодушни бяха участниците в днешната среща. Затова утре те ще изпратят отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и Ангелов, в което официално отказват да им се вдигат заплатите. Военнослужещите предлагат тези пари да отидат за пенсионери, майки, лекари и учителите. Те настояват обаче да се запазят сегашните условия на пенсиониране в системата на въоръжените сили.

Военните ще чакат отговор от управляващите до 3 октомври. В противен случай за първи път в историята си армията ще излезе на протестен митинг. Шествието е предвидено за 7 октомври и ще тръгне от Орлов мост, ще премине пред Народното събрание и ще приключи пред президентството. Военните ще поканят на протеста и полицаи, които миналата неделя излязоха срещу малкото увеличаване на заплатите им.

Докато военните се събираха в Централния военен клуб, от министерството на отбраната бяха изпратили двама цивилни военни полицаи, които записваха кой пристига на сбирката. Въпреки че бяха поканени да присъстват на събранието, полицаите предпочетоха да си тръгнат. Заради опасения от уволнение някои военни въобще не посмяха да дойдат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6019 |29.09.2012 Министрите решиха: 8-10% увеличение на заплатите в армията . 14| 5320 |15.09.2012 ОЛАФ ни отказа за АЕЦ "Белене" . 21| 5753 |06.09.2012 Никой не иска ЦСКА? Бойко Борисов отказа да се меси . 5| 5911 |13.08.2012 Спасители отказаха да извадят удавник - не искали да се разправят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads