Реклама / Ads
29| 5888 |15.03.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Държавата не е пред фалит

.
Асен Василев: Държавата не е пред фалит Източник: БГНЕС
„Държавата не е пред фалит. Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Нека погледнем цифрите и числата. Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона. Фискалният резерв към момента и 16 милиарда и 400 милиона, с почти 8 милиарда повече.”
 

Как точно фалира държавата? Държавата фалира, а има два пъти повече пари в сметката на държавата в БНБ? При нашето управление 8 милиарда влязоха повече в хазната. Това стана, защото се насочихме към големите фирми, над които имаше чадъри и не плащаха данъци.

 

Сега се случва същото - има спад от приходите от ДДС точно заради тези чадъри над големите фирми. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите. „

 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият финансов министър и кандидат за депутат от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП - ДБ) Асен Василев, който коментира днешното изказване на служебния финансов министър Росица Велкова, че България е пред свръхдефицит, има сценарий за заем от МВФ, както и риск за валутния борд и членството ни в еврозоната. 

 

"Преди миналата предизборна кампания, август месец, пак се изнасяха същите твърдения - ще умрем от студ, от глад, ще има свръхдефицит, държавата ще фалира. И тогава, и днес слушахме едни и същи твърдения. Какво се оказа? Не сме умрели от глад и от студ, няма свръхдефицит, има ръст на БВП и икономически растеж, първи сме по ръст на заплатите, държавата не фалира.

 

Не твърдя, че хората живеят много добре, но са с една идея по-напред от предишните години. Няма да се наложи да взимаме дълг от МВФ. Ще се наложи да взимаме заем от МВФ, колкото умряхме от студ през зимата“, допълни Василев.

 

„ Всичко се прави, за да се изплашат хората и да им се обяснява, че трябва да живеят в стабилна бедност. Ако искате да откраднете едни пари от бюджета, най-лесно е да се каже - леле, много е тежко положението, няма как да се вдигат заплати и пенсии, няма как да се води нормална, европейска политика.

 

Това е целта - да сплашат хората, за да може да се откраднат едни пари. Хората трябва да преценят - дали искат да останат трайно бедни или искат да имат едни нормални европейски доходи", обяви Асен Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2942 |14.03.2023 Велин Георгиев от БАОП: Обещаната от държавата помощ за българските оранжерии не дойде . 0| 2979 |13.03.2023 Националният център за безопасен интернет е застрашен от закриване . 0| 2959 |13.03.2023 Половин година след бедствието в Карловско: Държавата отпуска по 2500 лв. на пострадалите . 0| 3062 |13.03.2023 Държавата с идея да реже хранителните вериги с до 10% надценка на основните храни от април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads