Реклама / Ads
0| 2764 |27.07.2022 НОВИНИ

От Асоциацията на работодателите искат компенсация заради високите цени на тока

.
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава за спешно решение на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени.
 

“Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите потребители, а косвено и цялото общество, което вече бере горчивите плодове на инфлационните процеси”, пишат от АОБР в отворено писмо. 

 

От асоциацията призоваха за загърбване на “политическите битки за оцеляване”, за да се стабилизира българската икономика.

 

Ето и пълния текст на писмото:

За пореден път Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е принудена да алармира за тежък проблем, чието решение е оставено на политическото безвремие, в което българският управленски елит постави икономиката и обществото ни.

Повече от година високите енергийни цени тероризират небитовите потребители, а косвено и цялото общество, което вече бере горчивите плодове на инфлационните процеси.

 

Месеци наред пишем писма, правим разчети, предлагаме механизми, организираме срещи, призоваваме за разум и прагматизъм, но почти без резултат. Единственият резултат до момента е гласуваната от Народното събрание актуализация на Държавния бюджет, чрез която беше планирана компенсация на ел.енергията над прага от 250 лв./МВтч. С тази изстрадана, но необходима стъпка, обаче, не се изчерпаха отговорностите на държавата към икономиката и обществото!

 

За да бъде приложен Законът за държавния бюджет, Министерският съвет трябва да приеме решение за определяне на допълнителните вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които да се финансира програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия за периода юли-декември 2022 г. Такова решение липсва, а отговорният вицепремиер е... в отпуск!

 

Липсата на такова решение възпрепятства сключването на договори между Министерството на енергетиката и търговците на ел.енергия, което означава, че последните ще начислят в месечните фактури на небитовите потребители пълния размер на цената, без очакваната компенсация.

 

Казано иначе, само след два работни дни, на 1 август ще започне фактурирането към небитовите потребители и в тези фактури няма да има нито стотинка компенсация, а фактурираната цена ще е в пъти над икономически поносимата. Така всички български предприятия и всички обществени институции (болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.) ще трябва да плащат политическото безхаберие на забравили своя дълг управленци!

 

Всеки разумен и средноинтелигентен човек ще разбере какво всъщност следва от това – следват ликвидни проблеми, невъзможност за плащане на непосилните енергийни сметки, фалити на предприятия и закриване на обществени институции, хиляди безработни, висока инфлация, обедняване, икономически крах!

 

Напомняме, че като представители на бизнеса, който е и коректен данъкоплатец, сме работодатели на всички участници в управлението на страната. Именно като техни работодатели настояваме да си вършат работата отговорно и в срок. Уви, не виждаме подобно старание от тяхна страна. Виждаме множество дефицити на умения и огромен „производствен брак“, влияещ разрушително на икономиката ни. Няма разумен работодател, който би търпял дълго това! И нашето търпение се изчерпа!

 

Настояваме за СПЕШНО решение на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени. В противен случай, икономическата ситуация в страната ще бъде взривена, а последиците ще бъдат за ВСИЧКИ!

 

ГОСПОДА УПРАВЛЕНЦИ,

Вашето пребиваване във властта е временно, но икономиката и обществото са постоянни величини, които функционират не от мандат до мандат, не от избори до избори. Икономиката и обществото се нуждаят от отговорно управление, стабилност и предвидимост! Разчитаме поне за кратко да загърбите политическите си битки за оцеляване и да помислите за оцеляването на българската икономика, защото тя трябва да остане и след Вас! 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3262 |26.07.2022 Евростат: България продължава да е с най-ниската минимална заплата в ЕС . 0| 2769 |25.07.2022 Георги Гьоков: БСП са разделени - някои искат правителството да остане, други не . 0| 7054 |24.07.2022 Христо Иванов: Озъбени и опулени хора искат да се докопат до властта . 0| 2984 |22.07.2022 Евростат: България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads