Реклама / Ads
7| 3973 |10.03.2020 НОВИНИ

Асоциацията на заведенията искат помощ от Борисов и Народното събрание

.
От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо във връзка с щетите, които търпи сектор ресторантьорство заради мерките за превенция на масова зараза от коронавирус. По думите им ситуацията ги изправя пред невъзможност да се издължат към бюджета.
 

Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

 

"От името на нашите членове, се обръщаме към Вас с молба за адекватна реакция. Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени. В Италия за целта са определени 4.5 милиарда евро помощи. В очакване сме за своевременни и адекватни мерки от Ваша страна. В момента там не се дължат данъци, осигуровки, при пълни условия на форсмажор. За щастие, у нас положението е различно, но именно превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и Здравната каса", пишат ресторантьорите.

 

Припомняме, че с решение на министъра на културата Боил Банов бяха отменени всички културни мероприятия в страната като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. По думите на самия Банов причината за абсолютната забрана е съвпадението на грип Б и коронавирус.

Здравния министър г-н Кирил Ананиев също издаде заповед във връзка с опасността от разпространение на СОVID-19 нa тeритoриятa нa България, за прeуcтaнoвявaне пoceщeниятa нa културни мeрoприятия, в тoвa чиcлo и кинa, на спoртни мероприятия и зaбрaната за прoвeждaнe нa вcякaкви мacoви мeрoприятия, в кoитo учacтвaт дeцa.

 

"Само за първите 48 часа от новината за наличие на заразени от вируса на територията на страната, е регистриран сериозен спад на посещения на заведения за хранене и развлечения, отмяна на направени резервации и изтегляне на платено капаро, което ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние, може да се случат и масови фалити. По информация от НСИ, нашият бранш дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди, заети в сектора.", пишат още браншовите организации до Борисов и Караянчева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4014 |10.03.2020 Асоциацията на бг-киносалони: Настояваме за оставката на министър Банов . 19| 6130 |07.03.2020 Борисов за сестрите: Всички могат да се качат на козирката и да искат . 6| 4520 |01.03.2020 Майките опънаха палатки под прозорците на властта, искат оставката на Сачева . 1| 3713 |20.02.2020 Ще се искат по-строги наказания за киберпрестъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads