Реклама / Ads
4| 5576 |08.05.2013 НОВИНИ

"Атака" и "България на гражданите" - с най-много незаконни плакати

.
Партиите отново влязоха в плакатна война и облепиха стълбове, огради, трафопостове и всякакви свободни пространства в София. Столичният инспекторат вече е съставил над 20 констативни протокола за незаконна агитация както в центъра на столицата, така и по кварталите.
 

Документите, придружени със снимки с дата, час и адрес, ще бъдат пратени в Районната избирателна комисия, която трябва да предприеме действия и да разпореди санкция за политическите партии нарушителки, пише “Труд”.

Преди месец кметицата на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която определи 236 места в града за лепене на плакати за предизборната кампания. Въпреки това повечето партии и коалиции са поставили плакати и на забранени места. Надлепянето върви с пълна сила и на места вече може да се видят по няколко слоя с политическа агитация.

Афиши с ликовете на кандидат-депутати имало поставени и върху електрически стълбове, които общината изчисти миналата година и боядиса. "Нарушители са повечето партии и коалиции.

Най-много плакати на нерегламентирани места има на "Атака", "Движение България на гражданите" и "Либерален Алианс", обясни шефът на сектор "Контрол на рекламната дейност" Иво Пенев. Макар и много малко, нарушения имали и от ГЕРБ, ДСБ и други парламентарни партии.

Пенев обясни, че констативните протоколи засягат не отделна партия, а установени нарушения в даден район или по определени трасета, които са били инспектирани от общината. Проверките за незаконно поставени плакати щели да продължат и през тази седмица.

Пенев припомни, че според наредбата на общината до 3 дни след вота, който е на 12 май, партиите и коалициите, трябва сами да отлепят и почистят плакатите си от града.

Ако това не бъде направено, кметството ще им наложи санкции, които могат да са от 1000 до 5000 лв. При предишните избори били санкционирани 14 политически формации, като наложените парични глоби са общо за над 50 000 лв. Заради промени в Изборния кодекс партиите вече не внасят предварителна гаранция в общината, че ще почистят плакатите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5931 |19.04.2013 "България си ти!" и БХБ дариха храна на нуждаещи се . 28| 4967 |09.04.2013 "Атака": От ГЕРБ нарушиха изборния кодекс . 125| 5944 |26.03.2013 Сидеров, сигурен: "Атака" ще управлява . 3| 5848 |22.03.2013 "България си ти!" изпрати посланик Камерър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads