Реклама / Ads
7| 3040 |30.05.2023 НОВИНИ

Атанас Радев: Имам чувството, че на ”Дондуков” 2 някой е върнал календара на 28 януари 1997 г.

.
Източник: личен архив
Вратата за избори е открехната, заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Имам чувството, че на ”Дондуков” 2 някой е върнал календара на 28 януари 1997 г. и може би някой дава акъл по отношение на поведението - такъв паралел се направи даже в медийното пространство - за поведението на президента Петър Стоянов тогава и поведението на Румен Радев в момента, коментира той.
 

Според него президентът е виновен дотам, че не е в ролята си на арбитър и не помага за съставяне на правителство. Проблемът е, че това е последователно поведение на президента и той възприема това като държавническа роля, подчерта политологът. 

 

Той изтъкна, че трябва да се направи разграничение - нашият служебен кабинет не е служебен кабинет, а е изцяло президетски кабинет, подчинен изцяло на волята на президента. Никой не може да потърси политическа отговорност от този кабинет, подчерта Атанас Радев. И добави:


"Под една или друга форма министрите са зависими даже от политическата ориентация на президента и от неговото одобрение". 


По думите му в последните няколко години се наблюдава изкривяване от модела на парламентарната република: 


"Това на мен ми прилича наистина на класически модел, в който има съсредоточаване на властта в един абсолютен монарх и има парламент, който реално погледнато по същество не може да се еманципира. Предвид фрагментацията на партийната система и на самия парламент, наблюдаваме засилване на ролята на държавния глава". 


В момента в България не може да бъде прокарана каквато и да било политика, защото нашите европейски партньори ни нямат доверие, коментира още политологът и добави в този смисъл, че страната ни не е последователен партньор. 


"В ръцете на парламентарните групи е да се договорят и да съставят мнозинство", каза още Атанас Радев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3584 |29.05.2023 Делян Добрев като ехо на Радев: ПП нямат морал, да напуснат! . 17| 3308 |26.05.2023 Даниел Лорер: Имаме повод за оптимизъм - правосъдната реформа започна да се случва . 18| 3535 |26.05.2023 Атанас Атанасов: Жестока е съпротивата срещу създаването на редовна власт . 3| 5128 |25.05.2023 Бойко Атанасов: Цацаров е диригентът на всички процеси. Гешев е изконсумиран, опитва се да се еманципира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads