Реклама / Ads
11| 11974 |28.04.2021 НОВИНИ

Атанасова VS. журналистите или какво става когато наистина се задават въпроси

.
Източник: БГНЕС
ГЕРБ щели да се въздържат от каквито и да било промени “за една нощ” в една от трите власти. А такива предлагали от “Демократична България”. С тях се подкопавали устоите на държавността и всичко се случвало без обсъждане, без становище на Министерския и Висшия съдебен съвет, каквито трябва да има по правилник. Ставало дума за лобизъм в полза на определени обвиняеми лица, отсече пред журналисти Десислава Атанасова. Едно от остриетата на ГЕРБ обаче очевидно не е свикнало насреща й да се задават малко по-остри въпроси. И резултатите бяха налице.
 

Ето така например Атанасова не успя да отговори  кои са тези обвиняеми, в чийто интерес са внесени “лобистките предложения”. Ставало дума за над 700 дела. Целяло се спиране да делата в Специализирания съд и да се стопират всички производства на КПКОНПИ, които са след съдебни решения. 


“Действат достатъчно дълго време, КС се е произнесъл и нашите европейски партньори одобряват работата на тези институции”, отсече Атанасова. 

 

Присъди на лица обаче няма. Единственият случай е този на Десислава Иванчева. Дела срещу олигарси няма, не са започнали, а това впрочем е и повод за критика от страна на европейските и американските партньори, така любими на ГЕРБ - редовна дъвка в устата на все още управляващите. 

 

“Вижте, трябва да кажем едно - пряка намеса ще бъде в работата на съдебната власт. Но прокуратурата всяка година изнася информация за всички образувани производства с висок обществен интерес, засягащи определени лица”, поде Атанасова. 

Репортерите насреща й обаче пак я контрираха - ефект няма, присъди няма. 

“Това беше и коментар вътре - че за бързината, може би трябва да положим….”, започна Атанасова. 


А то, уви, не става дума за бързината на процеса, а за процеси, които или не тръгват, или се прекратяват или пък приключват с оправдателна присъда.

 

“Не трябва да забравяме, че специализираният съд и прокуратура гледат дела от обществен интерес не само за корупция. Ето например днес - имаше подобен случай за така наречения шпионски скандал”, посочи още Атанасова и заяви, че не знаела дали моментът бил избран нарочно, но го коментирала.

 

“Опитват се на тъмно и без никакъв експертен коректив да преобърнат цялата съдебна система. Ако разгледаме детайлно всички предложения, които са внесли в рамките на този парламент”, отсече още Атанасова. 

 

От ГЕРБ не били против. Просто искали въпросът да се обсъди, не да се приемат промени “за една нощ”. Против гласуваха двама депутати от ДПС, които по време на дебата обявиха, че принципно биха подкрепили подобна промяна, но за нея няма достатъчно време в "краткия живот" на този парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3458 |26.04.2021 Адв. Грета Ганeва: Ясно е, че този парламент няма да произведе правителство, но с Гешев какво става? . 17| 4612 |26.04.2021 Татяна Буруджиева: По това какво ще направи Радев, можем да съдим дали ще има правителство . 38| 12300 |25.04.2021 Елена Гунчева за Стъки: Някакво борче си избива комплексите . 61| 10014 |24.04.2021 Сиромахов: ГЕРБ, БСП и ДПС са готови да подкрепят всякакво правителство. Лампата трябва да светне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads