Реклама / Ads
0| 6151 |26.06.2015 НОВИНИ

Атентат в завод за промишлени газове в Лион, обезглавен е човек

.
Един човек е убит, а двама са ранени при предполагаем джихадистки атентат в завод за промишлени газове в Сен Кантен Фалавие, близо до френския град Лион, съобщи Франс прес. Единствената жертва на нападението е обезглавено тяло, за което все още не се знае дали е било транспортирано до мястото на инцидента.
 
Полицията е задържала един мъж, за когото се предполага, че е извършителят или един от извършителите на нападението, осъществено шест месеца след кървавите атентати със 17 жертви през януари в Париж.

Задържаният е 30-годишен мъж, който е добре известен на разузнаването. По-късно бе арестувана и приятелката на заподозрения атентатор, както и още един мъж, който вероятно е шофирал колата, извършила нападението.

"Подозираме, че извършителят е Ясим Салхи – той е бил в списък на радикализираните лица, който не е бил подновен през 2008 година. Той няма съдебно досие", съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов пред журналисти на мястото на инцидента. Салхи не е пътувал до Сирия или Ирак. Въпреки това той е поддържал връзка със салафитско движение и е бил известен на контратерористичната служба.

Казньов съобщи, че са дадени разпореждания за установяване на евентуални съучастници и тяхното неутрализиране. В момента тече установяването на самоличността на жертвата, допълни Казньов.

Засега са противоречиви версиите относно намереното в близост до завода обезглавено тяло.

Съобщено бе, че жертвата не е била служител на фабриката. Разследва се дали тялото е било транспортирано до там или не. Асошиейтед прес цитират полицейски източник, според когото, тялото не е било обезглавено в резултат на взрива.

Главата от тялото е била намерена закачена на оградата до входа на завода. До нея имало две знамена, едно бяло и едно черно и двете с арабски надписи. Според Франс прес закачената глава е била покрита с арабски надписи.

По първоначални сведения на разследването един или повече души са връхлетели с автомобил в завода, при което е станала експлозия. Смята се, че колата с нападателите е разбила входа на завода и се е врязала в складирани газови бутилки.

Според друг източник извършителите на атентата са влезли в завода с ислямско знаме в ръка и са взривили няколко газови бутилки.

Според някои медии нападателите твърдели, че са част от "Ислямска държава".

Префектът на френския департамент Изер, където беше извършено терористично нападение, съобщи, че терористите може да са имали пропуск за завода. По думите на префекта Жан-Пол Бонтен, "машината не може неочаквано да е влязла на мястото на атентата, тя трябва да е била оторизирана“. Според него автомобилът може да е принадлежал на някои от служителите или доставчиците на завода. Заводът е бил охраняван от силите на реда, тъй като е попадал в класификацията на директивата за потенциално опасните химически заводи.

Премиерът Манюел Валс е наредил засилване на сигурността на ключови места в областта. Френският президент Франсоа Оланд също ще напусне среща на върха в Брюксел, за да отиде в Сен-Кентан-Фалавие. Оланд е свикал и заседание на Съвета за отбрана по повод атентата. "Ако сметнем за необходимо, ще вземем нови мерки за
повишаване на сигурността в страната", каза френският президент пред журналисти преди отпътуването си от Брюксел.

Във френската жандармерия е сформирано кризисно звено, а прокуратурата обяви, че случаят ще бъде разследван от антитерористичен екип.

Френската жандармерия спешно евакуира работниците от завода, който се намира в промишлена зона, далече от жилищни сгради.

Нападението става броени дни след като френски издания написаха, че арестуваният алжирски студент Сид Ахмед Глам е планирал атентат в църквата Сакре Кьор в Париж и в парижкото метро, посочва Франс прес.

През януари при терористични нападения за три дни във Франция загинаха 17 души - 10 служители на сатиричното издание "Шарли ебдо", четирима заложници в магазин за кашерна храна и трима полицаи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4703 |15.06.2015 Спасител от атентата в Сарафово загина в зверска катастрофа . 0| 4446 |29.05.2015 Ислямисти плашат Белгия с атентат в неделя . 11| 4460 |28.05.2015 Борисов ще вдига икономиката със заводи . 2| 4797 |07.05.2015 Фандъкова: До края на лятото заводът за преработка на отпадъци в „Садината” ще е готов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads