Реклама / Ads
0| 3417 |19.11.2019 НОВИНИ

Атлантически съвет: Очакваме сериозни мерки за укрепване на югоизточното крило на НАТО

.
Позиция на Атлантическия съвет на България по повод предстоящата среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.
 

Атлантическият съвет на България(АСБ) оценява положително предстоящата среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп и я приема като позитивен знак в развитието на двустранните отношения и стратегическото партньорство между България и САЩ, както и като отправна точка за по-голямото им задълбочаване.

 

АСБ вярва, че след тази среща на най-високо държавно равнище президентът и правителството на САЩ ще се ангажират още по-активно с разрешаването на проблемите, възникнали в Югоизточна Европа от хибридната война, която води Руската федерация против нашия цивилизационен евроатлантически избор.

 

Във връзка с предстоящата среща във Вашингтон АСБ се надява, че българският премиер ще съумее да използва в максимална степен тази възможност за издигане на българо-американските отношения на ново, по-високо равнище.

 

АСБ очаква в разговорите в Белия дом да бъдат включени стратегически важните теми за защита на независимостта и суверенитета на Р България, като препоръчва на г-н Бойко Борисов да поиска от американския президент Доналд Тръмп следното:

 

1. Съдействие за ефективно противодействие на руската хибридна война против България.
По линия на стратегическото партньорство САЩ могат да ни бъдат особено полезни както със споделяне на опит и експертиза в борбата против руската подривна дейност, така и с обмен на релевантна информация. Във връзка с това България да потърси от САЩ подкрепа за идеята в рамките на НАТО съюзниците да се обединят около приемането на минимален праг за активиране на член 5 на Северноатлантическия договор в случай на хибридна атака срещу страна-член.

 

2. Съдействие за по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между България и САЩ в отбраната и в тази връзка усилията да се насочат към:
• развитие на потенциала на българо-американските съвместни съоръжения, включително и използването им в подкрепа на изграждането на засилено Предно присъствие на НАТО в Югоизточна Европа;
• повече съвместни българо-американски мисии по охрана на българското въздушно пространство след успешната първа такава мисия през септември 2016 г.;
• осигуряване на благоприятни условия за придобиването на още осем самолета F-16 блок 70/72, така че България да формира цяла ескадрила;
• реализация на високотехнологични проекти по линията на индустриално сътрудничество във връзка с придобиването на F-16;
• подкрепа от САЩ и по линия на други важни проекти за превъоръжаване, особено на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, трикоординатни радари и бойни машини за Сухопътни войски, с възможности за индустриално сътрудничество;
• подкрепа от САЩ за разполагане на наша територия, в случай на необходимост, на съюзни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът" в контекста на укрепване на присъствието на НАТО на Югоизток;
• подкрепа от САЩ за разполагане на многонационална механизирана бригада на НАТО на територията на България;
• подкрепа от САЩ за разполагане на многонационална изтребителна ескадрила на НАТО до въвеждане в оперативна готовност на българската ескадрила F-16.

 

3. Помощ от страна на САЩ за осигуряване на българската енергийна независимост чрез диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергоносители.
Изграждане на интерконекторни връзки със съседни страни и перспективи за изграждане на терминал за втечнен газ на българско пристанище.

 

4. Помощ от страна на САЩ за укрепване на правоохранителната и съдебна власт в България с цел укрепване на върховенството на закона и ефективно противодействие на хибридни въздействия.

 

5. Подкрепа за изграждане на национален капацитет за оценка влиянието на преките чуждестранни инвестиции върху сигурността на страната, идващи от държави извън ЕС и НАТО, които използват хибридни инструменти за реализация на стратегическите си интереси, особено в инсталирането на ядрени мощности в евентуално бъдещата АЕЦ „Белене“ или в разширяването на старата АЕЦ „Козлодуй“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3828 |13.11.2019 Атлантическият съвет на България ви кани на Кръгла маса . 0| 3770 |18.10.2019 Очакваме слънчев петък . 1| 4005 |10.10.2019 Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет: Няма злоупотреба с изтекли от НАП данни . 29| 12829 |18.09.2019 Висшият адвокатски съвет: Иван Гешев не става за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads