Реклама / Ads
53| 6794 |16.02.2015 НОВИНИ

А. Бабикян пред Фрог: Кабинетът се готви да харчи за наша сметка

.
Арман Бабикян
Би трябвало правителството нещо да направи, за да може хората да го усетят. Държавата категорично зави наляво. Рано или късно хората ще усетят нещо, но не знам точно какво. Това каза експертът по политически пиар Арман Бабикян, по повод 100-те дни управление на правителството.
 

Заблудите, които се насаждат са сериозни. В рамките на 100 дни станахме свидетели на това, че държавата ще изтегли кредит за почти 24 млрд. лв., нещо което не се е случвало от началото на демократичните промени у нас. Така, че влизането ни в една дългова спирала, със сигурност не е най-приятното нещо, което българите ще усетят. Но те със сигурност ще го почувстват. Колко ще прати всеки един от нас е спекулативен въпрос. Румен Гечев изчисли, че това на всеки един от нас ще коства 10 000 лв. Да не забравяме, че това е част от нормалната пропаганда на една опозиция. Всъщност не се смята точно по този начин тези пари, но става въпрос за една огромна сума, с която страната се натоварва. Това означава, че управляващите се готвят охолно да харчат по-добре известния ни вече начин-по посока на приближени кръгове, обясни той.

Според него на практика нищо друго в държавата ни не се е променило. Ние нямаме повече прозрачност, нямаме повече сигурност при разходването на тези пари, нямаме реформирани системи, за да сме сигурни, че пари ще се пестят, а няма да се пилеят безконтролно. На практика ние нямаме реформирани сектори. Но за сметка на това имаме обилно количество пари, които са дръпнати. Това може да ни подсказва само едно нещо. А то е, че кабинетът се готви да харчи за наша сметка. Същото се отнасяше и с т. нар. саниране. Защото никъде в Европа не е познато държава да бърка в общия джоб, за да облепва със стереопорни панели жилищата на някои от гражданите. Това е абсолютно неразбираемо и прилича на спомен от социализма, където се действаше на принципа: „Първи по време, първи по право”. На този принцип се пускаха банани по Нова година.

 

Това е абсолютно левичарско мислене, към което можем да включим и ненадейното похищение върху втория пенсионен стълб. То беше направено в един кротък уикенд, в тесен разговор между синдикати и част от правителство, без въобще някой да уведоми за това работодателите. После слушахме няколко седмици обяснения как щели да поправят грешката, но това все още не е направено. Скромният опит да се спрат няколко неефективни влака в БДЖ удари на камък. Те мигом бяха възстановени, защото 30-40 души излязоха да протестират. Не виждам потенциал за производство на реформи. Сега правителството се движи по най-малкото съпротивление, опитва се да изтегли пари, за да разхвърля бонбони към населението. Никой не може да обясни, защо ще се дават толкова пари за саниране, а не се построят къщи на хората от потопения кв. „Аспарухово” във Варна. Защо ги оставят тези хора да се гърчат с 200-300 лв. държавна помощ?!, попита риторично експертът.


По думите му гражданското общество се оказало лесно възбудимо за еднодневно назначение на един човек. В същото време това общество се оказа мъчително приспано, когато почти същите хора от предишният кабинет на Борисов се върнаха на власт. Обществото ни е приспано, след като имаме един правосъден министър, който наричаше Борисов мутра. Имаме министър на икономиката, който говори за трикове пред избирателите, т. е.:”Здравейта, излъгах ви”. Или пък за телгене на 16 млрд. лв. Тоест за много по-голяма гавра с гражданското общество. Не видях един пробуден гражданин да се разхожда по жълтите павета, нито някой ранобуден студент, окупирал университета. Някак това, по което страдам е липсата на еднакъв аршин и еднаква сензитивност на хората към случващото се, заключи Арман Бабикян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5407 |16.02.2015 А. Стефанов за Фрог: Стоте дни бяха идеологически круиз за управляващите . 4| 5302 |13.02.2015 М. Димитров пред Фрог: Искам да чуя нови проблеми на производителите . 17| 5706 |13.02.2015 В. Енчев пред Фрог: На 10 работници по един синдикат . 11| 6622 |13.02.2015 Г. Караджов пред Фрог: Съдия Янева да отиде на съд за СРС-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads