Реклама / Ads
2| 4420 |14.02.2024 НОВИНИ

Байдън: Тръмп покани Путин да нападне някои съюзници на САЩ от НАТО. Това е шокиращо и антиамериканско!

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува Доналд Тръмп, след като бившият президент заяви, че би насърчил Русия да нахлуе в страни, които не изпълняват задълженията си към НАТО, и заяви, че подобни коментари са равносилни на преклонение пред Владимир Путин, предаде CNN.
 

Според Байдън Тръмп е "изпратил опасно и шокиращо антиамериканско послание към света", като по същество е "поканил Путин" да нападне някои съюзници на САЩ от НАТО.





Байдън заяви, че Тръмп гледа на НАТО като на "бреме" и "рекет" и когато погледне към НАТО, "не вижда съюз, който защитава Америка и света". "Той не разбира, че НАТО е изградена върху принципите на свободата, сигурността и суверенитета", добави Байдън и нарече ангажимента на САЩ към алианса "свещен".

 

Според CNN , която се позовава на свой източник, за Байдън забележките на Тръмп са били "особено болезнени". Според събеседника на CNN президентът на САЩ, който е посветил голяма част от кариерата си на укрепването на алианса, е бил "зашеметен" да чуе Тръмп.

 

В събота по време на митинг в Южна Каролина Тръмп заяви, че ще насърчи Русия да направи "каквото си поиска" с всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява насоките за разходи за отбрана. Байдън заяви, че тези коментари изпращат "опасен и шокиращ" сигнал.

 

"Можете ли да си представите бивш президент на Съединените щати да каже това?", попита Байдън. "Целият свят го чу. Най-лошото е, че той има предвид това".





Байдън започна речта си, като насърчи Камарата на представителите "незабавно" да проведе гласуване по приетия от Сената допълнителен пакет за помощ в размер на 95 млрд. долара, който ще осигури помощ за Украйна, Израел и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, както и хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газа.

 

Повече от 60 млрд. долара от пакета на Сената щяха да бъдат отпуснати на Украйна, тъй като страната се подготвя да отбележи втората годишнина от пълномащабното си нахлуване от страна на Русия. Предишните опити за приемане на пакет за помощ - в комбинация със законопроект за гранична сигурност - бяха провалени, след като Тръмп се обяви против.

 

Коментарът на Тръмп предизвика незабавен ужас не само в американската външнополитическа върхушка, но и сред съюзниците от НАТО, които наблюдават с тревога как Русия продължава да нахлува в Украйна.

 

За Байдън, който е прекарал голяма част от кариерата си в работа по въпроси, свързани с трансатлантическата сигурност, забележката беше особено неприятна. Според запознат с въпроса президентът е бил ужасен, когато е разбрал за забележките. По-късно той направи изявление чрез кампанията си, в което осъди това изказване.

 

Белият дом разкритикува коментарите на Тръмп малко след като те бяха направени.





"Насърчаването на инвазиите на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и откачено - и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление в събота.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2420 |14.02.2024 Нинова: Това ли ви е външната политика бе, г-н Борисов? Разглобявайте се! . 0| 2656 |14.02.2024 Може ли предсрочно да изтеглим парите си по животозастраховката . 1| 2739 |14.02.2024 Фондация Даная прави протест "Вън мафията от здравеопазването" . 12| 5489 |14.02.2024 Камерън след срещата с Денков, Габриел: Путин трябва да разбере, че е сбъркал, България показва солидарността си /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads