Реклама / Ads
0| 2617 |14.02.2024 НОВИНИ

Може ли предсрочно да изтеглим парите си по животозастраховката

.
Чрез животозастраховките ние подсигуряваме дългосрочните си спестявания, а за да растат те във времето е необходимо време. Затова при тези продукти има въведени някои ограничения по отношение на предсрочното им теглене, обясняват от Асоциация на българските застрахователи.
 

За да изтеглим предсрочно спестяванията си по животозастраховката ни, трябва да упражним правото си на „откуп“. Това означава да прекратим предсрочно застраховката си, като в резултат получим плащане в размер на т.нар. „откупна стойност“. Какъв е размерът й за всяка година от срока на полицата е посочено в условията на застрахователния договор. Условие да упражним правото си на откуп е да са изминали две години от сключване на договора и да са платени поне 15% от премиите по застраховката.


Когато инвестираме чрез животозастраховка е възможно да имаме по-високи разходи и оттам малко по-ниска доходност от инвестициите в сравнение със самостоятелното инвестиране. Това решение зависи от индивидуалните ни цели и предпочитания, нагласи и познания. Внимателно и много обмислено трябва да се подхожда към такава стъпка, защото може да доведе до загуба на част от натрупаните средства, особено в по-ранния период през срока на полицата.


Вариант е, срещу застраховката, да ни бъде отпуснат заем от застрахователя до размера на откупната стойност. Ако не сме върнали заема и настъпи рисково събитие, то ще получим застрахователна сума, която не включва сумите по заема (главница, лихви и разноски).


Инвестиционните и спестовните животозастраховки са сложни продукти и има много аспекти, на които да се обърне внимание, когато избираме подходящата за нас. Самият процес по сключването им отнема време, защото това е индивидуализиран продукт, който предполага поемането на дългосрочен финансов ангажимент. Наред със проучване на здравословното състояние, се извършва и анализ на финансовото положение на клиентите.


Понякога този етап се възприема като излишно навлизане в личното пространство. Всъщност е много важен и необходим, защото чрез него обективно може да се определи какви са целите и нуждите ни и какво може да си позволим от гледна точка на застрахователна защита и ниво на спестяване. В процеса на избор и сключване на животозастраховка можем и трябва да разчитаме на помощта на консултантите на компаниите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2306 |14.02.2024 WINBET стартира турнир със залози на живо за Шампионската лига . 12| 5384 |14.02.2024 Камерън след срещата с Денков, Габриел: Путин трябва да разбере, че е сбъркал, България показва солидарността си /видео/ . 4| 2394 |14.02.2024 Зоров и Караколев в сблъсък за протестите на земеделците . 2| 7484 |14.02.2024 Веселин Диманов за ФрогНюз: Филмът за Милен Цветков ще покаже, че си струва да се бориш срещу силата с истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads