Реклама / Ads
26| 4473 |16.02.2015 НОВИНИ

България е готова с подкрепа и експертна помощ за Украйна

.
Министърът на външните работи Даниел Митов Източник: Булфото
Европейската перспектива на Украйна зависи от реформите, които всички очакваме да бъдат реализирани. България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ по този доста нелек път, който страната има да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ.
 
Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, предаде „Фокус". Той посочи, че двете страни имат сходен поглед върху редица проблеми от съвременния свят, в това число и върху драматичните събития в Украйна.

„Препотвърдих позицията ни в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Днес погледнахме и в бъдещето на отношенията ЕС-Украйна. Отново изразих подкрепа за европейска и евроатлантическата ориентация на Украйна. Знаете, е България бе една от първите страни, които ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС през юли 2014 година", заяви министър Даниел Митов.

Той уточни, че са разгледали и широк кръг от въпроси, както и такива от двустранните отношения между двете страни - политически, икономически, в областта на културата и образованието. Министър Митов посочи, че на срещата са обсъдени възможностите за подобряване на търговско-икономическите отношения и свикването на следващата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

"Всички гледаме с надежда към резултатите от подписаното в Минск споразумение. Обнадежден съм от мнението на украинския министър на външните работи, за това, че споразумението наистина дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта. Най-важното е спазването на примирието. Оттам-нататък трябва да се мисли за формати и пътища, по които конфликтът да бъде урегулиран и напрежението да деескалира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4652 |14.02.2015 Митов: Нито България се кани да воюва, нито Русия с нас . 0| 4614 |14.02.2015 51 сирийци, опитали да преминат в България, са задържани в Одрин . 41| 5732 |13.02.2015 Сидеров от Крим: Инициираме референдум за излизане на България от НАТО . 19| 5250 |13.02.2015 "Модерна България" за 100-те дни: Пропаганда, безтръбначие, дългова спирала,

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads