Реклама / Ads
3| 3889 |09.05.2017 НОВИНИ

България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

.
Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация ”Индекс на настигането” на институт ”Отворено общество”. Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.
 
Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването, пише "24 часа".

В челото на класацията са северните и северозападните страни - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4195 |09.05.2017 Шефът на ЕК в България: Бавим номинацията за еврокомисар . 3| 5152 |09.05.2017 Костадинов: Марешки е диагноза на състоянието на България . 1| 3883 |08.05.2017 Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България изнесе лекция за енергийната регулация и либерализация на пазара . 1| 4904 |05.05.2017 Десетки наводнени къщи в Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads