Реклама / Ads
5| 2858 |08.06.2021 НОВИНИ

България първенец в ЕС по продажба на фалшиви стоки

.
Източник: БГНЕС
България е държавата с най-висок дял подведени потребители, които си купуват подправени продукти. У нас излъганите с фалшиви стоки са близо 20%, докато средно за Европейския съюз делът е под 10%. Това показва анализ на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, публикуван днес, съобщава Economic.bg. Най-близо до България по отношение на излъганите потребители са Румъния (16%) и Унгария (15%). От друга страна, най-ниски дялове са отчетени в Швеция (2%) и Дания (3%)
 

Проучването показва, че потребителите продължават да срещат големи трудности при разграничаване на оригиналните от фалшивите продукти. 6.8% от вноса в ЕС, който е на стойност 121 млрд. евро, представляват подправени продукти, като обхващат всички сектори: козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди. Те могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността на потребителите, по-конкретно чрез излагане на вредни химикали и други опасности.

 

Много фалшиви лекарства


Проучването сочи, че в световен план се търгуват поправени фармацевтични продукти на стойност 4 млрд. евро годишно. Разпространението на фалшиви лекарствени продукти, като антибиотици и обезболяващи препарати, а наскоро и други медицински продукти като лични предпазни средства и маски за лице, поставя това явление в центъра на вниманието. Нарушителите се възползват от несигурността на хората във връзка с нововъзникващите лечебни препарати и ваксини, пише още в изследването.

По време на пандемията електронната търговия процъфтява, но и рисковете при пазаруване онлайн се увеличават. Според данни на Евростат през 2020 г. над 70% от европейците са пазарували онлайн, като 33% са имали съмнения дали закупен от тях продукт е оригинален.

 

Цифровото пиратство също е привлекателен пазар за нарушителите. Налице са значителни загуби при IP телевизията (IPTV) — телевизионно съдържание, което се получава чрез интернет връзка. Всяка година доставчиците на незаконна IPTV в ЕС печелят почти 1 млрд. евро, като нанасят вреда на създателите на съдържание и на законните предприятия.

 

Престъпления срещу интелектуалната собственост


Престъпленията с интелектуалната собственост представляват доходоносна дейност, включваща организирани престъпни групи, като все повече доказателства сочат, че съществуват връзки между подправянето и пиратството, както и с други престъпления като трафика на наркотици и на хора, киберпрестъпността или измамите.

„Интелектуалната собственост е един от най-ценните активи на Европа и представлява ключов елемент от нашето социално и икономическо възстановяване, особено за малките предприятия. Това е отдавнашен проблем, често свързан с други видове незаконни дейности, който изисква спешни решителни, координирани действия  и наскоро беше потвърден като един от десетте най-важни приоритета на ЕС в борбата с организираната престъпност“, коментира изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Аршамбо.

 

Всъщност подправянето се отразява и на икономиката на ЕС, и по-специално на малките и средни предприятия (МСП). Според доклада 1 на всяко 4 МСП в Европа е пострадало от нарушение на негова интелектуална собственост. В България този дял е 39.7%. Дружествата, които притежават права върху интелектуалната собственост като марки или патенти, докладват за загуба на оборот (33%), навреждане на репутацията им (27%) и загуба на конкурентно предимство (15%).

 

За да повиши осведомеността колко ценна е интелектуалната собственост и да помогне на МСП да повишат своята конкурентоспособност на пазара, EUIPO стартира програмата „Ideas Powered for Business“, която включва фонд за МСП с предвидени 20 млн. евро, в сътрудничество с Европейската комисия и службите за интелектуална собственост на държавите членки. Тази инициатива субсидира както услугите за оценка на ИС, така и 50 % от таксите за подаване на заявки за марки и дизайни на национално, регионално или европейско равнище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4102 |08.06.2021 Миню Стайков осъди България в Страсбург . 7| 3098 |07.06.2021 Цялата реч на премиера: Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната . 5| 3109 |07.06.2021 Топлофикациите в България: Въглеродните емисии стават непосилни за плащане . 7| 5343 |07.06.2021 Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Интерпол е сигнализирал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads